Zware koersval op Amsterdamse beurs
Rentevrees oorzaak van „gezonde correctie”
AMSTERDAM - De koersval van de aandelen op de Amsterdamse beurs, die afgelopen maandag inzette, is gistermiddag in een stroomversnelling geraakt De AEX-index sloot met een verlies van bijna 25 punten ofwel 3,4 procent ten opzichte van een etmaal eerder. Analisten spreken echter van „een gezonde correctie”. De terugslag wordt veroorzaakt door toenemende vrees voor een rentestijging.
Eind vorige week gaf de officiële graadmeter voor de ontwikkelingen op het Damrak 766,06 punten aan, nadat hij drie dagen daarvoor een record boekte van 774,20. Inmiddels heeft zich een kentering in het sentiment onder marktpartijen voltrokken. Het gemiddelde zakte vanaf maandag met dik 7 procent en belandde gistermiddag met een smak op 710,31.
Een aanzwellend aanbod van stukken leidde er even na vier uur toe dat de AEX in volle vaart naar beneden suisde. Op het dieptepunt stond hij 35 punten in de min. Een handelaar constateerde „een halve paniek stemming”. De optiebeurs werd zelfs stilgelegd. „Er diende zich een dermate grote golf van verkoop orders aan, dat het raadzaam leek een adempauze in te lassen”, aldus een woordvoerder. Van die mogelijkheid, waarin de spelregels voorzien, was nog nooit gebruik gemaakt.
Greenspan
Vooral veel particuliere beleggers hebben recent hun papieren van de hand gedaan, valt hier en daar te beluisteren. Sommige bankiers ontkennen echter dat er sprake is van extreme drukte. De grote instituten, zoals pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen, blijven afzijdig. Zij wachten af tot de koersen fors zijn gezakt en zetten dan goedkoop nieuwe middelen uit.
Directe aanleiding tot de gebeurtenissen van gistermiddag waren uitlatingen van de president van de Amerikaanse centrale bank, Alan Greenspan. Die zinspeelde nadrukkelijk op een renteverhoging. Hij verklaarde dat de Federal Reserve (Fed) elke dreiging van een aanwakkerende inflatie onmiddellijk de kop zal indrukken.
Volgende week vergadert het beleidscomité van genoemde instantie. De financiële sector houdt er rekening mee dat bij die gelegenheid een opwaartse aanpassing van de officiële tarieven in de VS uit de bus rolt. Die maatregel zal wereldwijd zijn negatieve invloed doen gelden.
In ons land is het intrestklimaat reeds duidelijk verslechterd. Op 10 maart schroefde De Nederlandsche Bank, voor het eerst in ruim vijf jaar, de zogeheten voorschotrente op. Afgelopen dinsdag maakten diverse instellingen de af te sluiten woninghypotheken duurder. Op de kapitaalmarkt trok de tienjaarsrente aan van 5,4 procent half februari tot 5,8 procent thans. Op de geldmarkt (korte kredieten) ging het van rond 3,0 naar circa 3,2 procent.
Ook de noteringen in het buitenland moesten gisteren flink inleveren, zij het minder dan die in Amsterdam. Op Wall Street in New York beperkte de Dow Jones het verlies tot 57 punten (- 0,8 procent). Londen meldde een teruggang van 1,7 procent en Frankfurt van 1,5 procent.
Niet ongelukkig
Deskundigen zijn overigens niet ongelukkig met de inzinking van de aandelenkoersen. Zij achten enige afkoeling, na de ongekende opmars van de laatste tijd, een gezonde zaak. Sinds begin januari klom de AEX van 634 naar, vorige week, 774 punten. Dat betekent binnen een korte termijn per saldo een sprong voorwaarts van maar liefst 22 procent.
„Dit is een onweersbui na een periode van zonneschijn. Daar is niets mis mee”, zegt directeur P. de Vries van de Vereniging van Effectenbezitters (VEB) over de correctie. De fundamenten van de hausse zijn volgens hem niet aangetast. „We hebben nog steeds een laag renteniveau in Europa, al zijn er signalen die wijzen op enige stijging. Voorts blijft de winstontwikkeling van de bedrijven, op enkele uitzonderingen na, goed”.
Elders zijn de koersen in de achterliggende maanden minder scherp omhooggegaan dan in Amsterdam. „We moeten naar 670 om qua stijging in de pas te lopen met het buitenland. Er is volstrekt geen reden tot paniek”, oordeelt een handelaar.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's