Nederland wil gelijke visa voor hele Unie
Aanvulling nieuwe verdragstekst gepresenteerd
BRUSSEL (ANP) - Nederland wil als EU-voorzitter dat het vrije verkeer van personen, nu volgens het Verdrag van Schengen alleen toepasbaar op zeven landen, straks geldt in heel Europa. Daartoe moeten in de hele Europese Unie ook dezelfde visa gaan gelden voor burgers uit derde landen.
Het Verdrag van Schengen moet verder een volledig onderdeel worden van een nieuw Europees verdrag dat de regeringsleiders in juni in Amsterdam moeten ondertekenen. Dat blijkt uit een lijst met aanvullingen op Ierse voorstellen voor een nieuwe Europese verdragstekst en een Nederlands verslag over het EU- voorzitterschap tot op heden.
Zaken op het gebied van immigratie, asiel en samenwerking tussen politie en douane zouden verder een integraal onderdeel van de Europese Unie moeten worden. Europese Commissie, Europees Parlement en Hof van Justitie zouden daardoor zeggenschap hierover krijgen. Nu zijn deze zaken nog geregeld via onderlinge afspraken. Harmonisering van strafbeleid gaat Nederland echter nog te ver. Het liberale Nederlandse drugsbeleid blijft in dè voorlopige ontwerpen daardoor buiten schot.
Lidstaten die nauwer willen samenwerken dan het verdrag strikt bepaalt, kunnen dat alleen gaan doen wanneer zij samen een meerderheid van het aantal EU-leden vormen. Op het gebied van het gemeenschappelijk Europees buitenlands en veiligheidsbeleid ziet Nederland echter vooral mogelijkheden tot nauwere coöperatie door lidstaten meer mogelijkheden te geven af te zien van samenwerking op dit terrein door een „constructieve onthouding”.
Op hoofdpunten van buitenlands en veiligheidsbeleid moet het Europa van de Vijftien, of later meer lidstaten, blijven streven naar unanimiteit. Nederland ziet echter ruimte op uitvoerend niveau besluitvorming bij meerderheid in te voeren.
Militaire tak
De West-Europese Unie (WEU), een samenwerkingsverband op defensieterrein tussen tien EU-lidstaten, moet verder uitgroeien tot militaire tak van de Europese Unie. Wat betreft nauwere samenwerking tussen lidstaten op het gebied van de Europese interne markt zien diplomaten minder ruimte voor ”flexibiliteit”. Op bepaalde terreinen, zoals fiscale zaken, zal ook stemming bij unanimiteit nodig blijven.
Nederland wil voorts in het nieuwe verdrag een clausule opnemen tegen de discriminatie op grond van geslacht, leeftijd, handicap, geloof, ras of seksuele voorkeur. Over de werking van de Europese instellingen heeft de huidige EU-voorzitter nog geen standpunt ingenomen. Daarover praat de eerste onderhandelaar namens Nederland, staatssecretaris Patijn van buitenlandse zaken, dinsdag in Rome met de Europese ministers.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's