Muggen in de zomeravond
„Er zaten vragen in de lucht, als muggen in een zomeravond. Ze staken haar voort durend en de kleine wondjes jeukten onophoudelijk. Haar zoektocht was begonnen, wist ze. Maar waarnaar?” Nora ten Have tast in het duister.
”Tasten in het duister” -de roman verdiende heus een treffender titel is een roman van Dick van den Heuvel en werd als vijfdelige tv-serie door de EO uitgezonden. De auteur heeft meer televisieseries op zijn naam staan -hij schreef onder meer het omstreden stuk ”Emily!”, over onze kroonprins en de erfopvolging- en kreeg voor zijn toneelstuk ”De Terugkeer van Potasch & Perlemoer” de Grote prijs der Lage Landen. De roman is echter vooral een zelfstandige creatie.
Nora ten Have staat als fotojournaliste met haar neus op een auto ongeluk, dat flarden in haar geheugen lostrekt. Met hulp van Hans, een collega, gaat ze op zoek. De eerste horde is genomen als blijkt dat Nora’s ouders haar twintig jaar geleden aangenomen hebben. Waar is haar vader gebleven, toen haar moeder, broertje en zus verongelukten?
Relaties
Onder het oppervlak van de gebeurtenissen is Nora op zoek naar zichzelf. Wie ze is, kan ze pas beantwoorden als ze weet wie haar ouders zijn. Een redeloos verlangen te weten of haar moeder van haar hield, houdt Nora gevangen. De zoektocht richt zich op de aard van het ongeluk dat Peter en Marloes Olaf, Nora’s ouders, overkwam. Waarom wil ze weten? Nooit had ze immers in haar leven iemand kunnen vertrouwen en daarom brandt de eenzaamheid in haar lijf.
Doordat de doel van de zoektocht vrijwel elk hoofdstuk verlegd wordt, heeft Dick van den Heuvel een voortdurende spanning in zijn roman vastgehouden. Het taalgebruik doet ook plezierig aan. De christelijke boodschap, in dit boek zeker aanwezig, blijft op de achtergrond, het spreken over vrede ten spijt. Ondanks ook het leven bij het boek Job, de, man wiens bezit door de Heere vermeerderd werd. Het geloof blijft verborgen in deze roman, die menselijke relaties centraal stelt. Hoe staat het er over Nora? „Ze geloofde wel, maar ze was een slechte getuige. Ze had schroom om van haar gedachten over God te vertellen aan anderen (…) dat het haar niet kwalijk werd genomen dat ze haar vertrouwen in God niet onder woorden bracht in gesprekken - of die nu van alledaagse simpelheid waren of dieper gingen dan dat”.
N.a.v. ”Tasten in het duister”, door Dick van den Heuvel; uitg. Boekencentrum, Zoetermeer, 1996; ISBN 90 239 0464 8; 180 blz.; ƒ 24,50.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 21 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's