Kamer verdeeld over status Groene Hart
PvdA wil gebied meer beschermen dan VVD
DEN HAAG - De Tweede Kamer kan het onderling nog niet eens worden over de status van het Groene Hart. PvdA en D66 willen een verdergaande bescherming van dit gebied dan de VVD. Dat bleek gisteren tijdens een voortgezet overleg over Randstad en Groene Hart.
Wat de verdergaande bescherming concreet inhoudt, is niet volledig duidelijk. PvdA-woordvoerder Duivesteijn, die vorige week met de benaming nationaal landschapspark op de proppen kwam, heeft die term inmiddels gewijzigd in nationaal landschap. Daarmee verandert echter nog niet de inhoud van het begrip: een beschermd gebied waarin bedrijven alleen gevestigd mogen zijn als ze de belangen van recreatie en groen niet schaden.
De VVD vindt een dergelijke bescherming te ver gaan. Voor woordvoerster Verbugt doet het plan van Duivensteijn te veel denken aan een nationaal park. „Dat geeft een verkeerd beeld. Dan heb je toch het idee dat er hekjes omheen staan, met boeren als parkwachters”. Volgens de VVD moet voldoende ruimte worden geboden voor de ontwikkeling van steden en bedrijven. Zij wil daarom niet verder gaan dan het etiket landschap van nationale waarde.
Nieuwe steden
PvdA en CDA verbaasden gisteren de andere fracties door samen een motie in te dienen over de ontwikkeling van nieuwe steden. Vorige week nog leken de opvattingen van beide fracties flink uiteen te liggen. De PvdA was voor verdere verstedelijking tussen Rotterdam en Den Haag, het CDA voor de bouw van een geheel nieuwe stad tussen Gouda en Zoetermeer.
CDA-woordvoerder Meijer vroeg minister De Boer (Milieu) en staatssecretaris Tommel (Volkshuisvesting) iets te doen aan de woningnood, het gebrek aan scholen en de verpaupering in het Groene Hart. Volgens de bewindslieden is van al deze verschijnselen geen sprake. Tot 2005 komen er 20.000 huizen en veel hectares bedrijfsterrein bij, zo stelden zij. Op hun vraag om met naam en toenaam aan te geven welke dorpen in de knel komen als gevolg van een te voorzichtig bouwbeleid van de overheid, moest de uit Brabant afkomstige Meijer het antwoord schuldig blijven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's