„Doorbraak in behandeling tbc”
Jaarlijks drie miljoen doden door tuberculose
BERLIJN - De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft gisteren melding gemaakt van een doorbraak in de behandeling van tuberculose, die miljoenen levens zou kunnen sparen en kan voorkomen dat bacteriestammen die ongevoelig zijn geworden voor medicijnen, een bedreiging gaan vormen.
De nieuwe behandeling, DOTS genoemd, combineert een kuur van verscheidene medicijnen tegelijk met een behandelprogramma en staat volgens de WHO vrijwel garant voor genezing.
WHO-directeur Hiroshi Nakajima sprak van „de grootste doorbraak op het gebied van de gezondheid van dit decennium in termen van levens die we kunnen redden”. De WHO zegt ervan uit te gaan dat de komende tien jaar tien miljoen sterfgevallen door tbc voorkomen zullen worden. DOTS staat voor Directly Observed Treatment Short-course.
Naar schatting van de WHO sterven er momenteel wereldwijd jaarlijks drie miljoen mensen aan tbc. Dat zijn er meer dan tijdens de tbc-epidemie aan het begin van de eeuw, die aan bijna een op elke zeven Amerikanen en Europeanen het leven kostte.
In 1995 werd bij 1619 mensen in Nederland tbc geconstateerd. De meest voorkomende vorm van deze infectieziekte is longtuberculose, maar de ziekte kan ook voorkomen in nieren, botten, gewrichten of zelfs hersenen.
Actie noodzakelijk
In een gisteren verschenen rapport stelt de WHO dat er dringende actie geboden is in dertien landen om de strijd tegen de wereldwijde heropleving van tuberculose te kunnen winnen.
Die landen, waar zich bijna 75 procent van alle tbc-gevallen voordoet, zijn Bangladesh, Brazilië, China, Ethiopië, India, Indonesië, Mexico, Pakistan, de Filipijnen, Rusland, Zuid- Afrika, Thailand en Zaïre. Het probleem beperkt zich in dit tijdperk van luchtvaart echter niet tot deze landen, zo stelt de WHO.
„Iedereen die lucht inademt, van Wall Street tot de Grote Muur in China, moet zich zorgen maken om het risico”, aldus het rapport. „Ieder land wordt bedreigd door de slechte wijze van behandelen van tbc in andere landen”.
Tuberculose wordt verspreid door hoesten en niezen. De tuberkelbacteriën, die de ziekte veroorzaken, kunnen in de lucht urenlang overleven. Vaccins die in de kindertijd zijn toegediend verliezen als iemand volwassen wordt hun werking en opnieuw vaccineren heeft geen zin, aldus de samensteller van het rapport, Klaus Klaudt.
„Er is vrijwel niets dat men kan doen om zichzelf te beschermen”, zegt Klaudt. „Je kunt in een taxi stappen en besmet raken doordat iemand drie uur eerder in dezelfde auto heeft zitten hoesten”.
Verkeerd gedrag
Al sinds de jaren ’50 bestaan er doeltreffende en betaalbare medicijnen tegen tuberculose, maar het probleem is dat deze zes tot acht maanden ingenomen moeten worden om effect te hebben. Veel patiënten, met name in arme landen, stoppen uit financiële overwegingen met de medicijnen zodra ze zich wat beter voelen. Hierdoor kunnen de sterkere tuberkelbacteriën die de medicijnen hebben overleefd, zich alsnog vermenigvuldigen. Als dit eenmaal gebeurt, is het moeilijk, zo niet onmogelijk om de ziekte nog te bestrijden.
Naar schatting van de WHO zijn twee miljard mensen, ofwel eenderde van de wereldbevolking, besmet met tbc. Meer dat 50 miljoen van hen zijn besmet met bacteriestammen die ongevoelig zijn geworden voor medicijnen. Ongeveer 10 procent van de besmette personen wordt uiteindelijk ziek.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 20 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 26 Pagina's