„Partijsubsidie aan SGP stopzetten”
Commissie bezorgd over benadelen vrouwen
DEN HAAG - De regering zou subsidies aan de SGP stop moeten zetten. Op grond van een VN-verdrag tegen vrouwendiscriminatie zou het kabinet de SGP zelfs kunnen ontbinden. Dat vindt een commissie onder leiding van het oud-kamerlid voor D66 L. Groenman. De commissie heeft onderzoek gedaan naar de naleving van het verdrag.
Nederland heeft dit verdrag in 1980 ondertekend, maar het parlement heeft het pas in 1991 goedgekeurd. Daarna is er een commissie ingesteld die de uitvoering van het verdrag moet controleren. Gisteren presenteerde zij haar eerste rapportage aan minister Melkert van sociale zaken.
Groenman was tijdens haar kamerlidmaatschap al gespitst op de plaats van de vrouw binnen de SGP. Zowel bij de ratificatie van het VN-verdrag als bij het debat over de Algemene wet gelijke behandeling sneed zij het onderwerp aan. Ook heeft zij er schriftelijke vragen over gesteld aan het kabinet.
De commissie komt tot de conclusie dat een goede uitleg van het VN-verdrag betekent dat het kabinet de SGP zou kunnen ontbinden. Fractievoorzitter Van der Vlies wijst erop dat bij de ratificatie van het verdrag door de Tweede Kamer in 1990, de toenmalige staatssecretaris van sociale zaken, mevrouw Ter Veld, stelde „dat de wetgever op dit gebied terughoudendheid paste”.
Grondrechten
Van der Vlies: „De overheid heeft tot nu toe geen reden gezien om in te grijpen. Het lijkt mij wijs dat zij zich bij die opstelling houdt. Mevrouw Ter Veld wees er destijds op dat er volgens haar bij dit onderwerp tegenstrijdige grondrechten aan de orde zijn en dat voor kerken en politieke partijen andere grondrechten de voorrang dienen te krijgen. Daar blijven wij vooralsnog bij”.
De commissie-Groenman is van mening dat Nederland er nog maar slecht in slaagt discriminatie van vrouwen tegen te gaan. Zij ziet ook discriminatie in de weigering van het kabinet om kinderen te laten kiezen tussen de naam van hun vader of de naam van hun moeder en in het verzet van de regering om adellijke titels ook in de vrouwelijke lijn overerfbaar te maken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's