Netelenbos zet aanpassing ‘kleur’ scholen door
Nota invloed ouders op komst
DEN HAAG - Staatssecretaris Netelenbos van onderwijs wil koste wat het kost de verdeling van de richtingen over de scholen veranderen. Ze zal zich wel tot het uiterste toe inspannen om voorstellen te doen waarvoor bij besturen- en personeelsorganisaties draagvlak bestaat.
Dat zei de bewindsvrouw gisteren in de Tweede Kamer tijdens de voortzetting van het debat over de aanpassing van het scholenbestand. Kamer en kabinet zijn het erover eens dat de overheid bij stichting van nieuwe scholen niet meer naar de richting zal kijken. Als er voldoende leerlingen zijn, komt de school in aanmerking voor bekostiging.
De Kamer wees er vorige week -tijdens de eerste ronde van het debat- op dat groepen wel in staat moeten zijn nieuwe scholen te stichten. De norm ligt voor het basisonderwijs op 200. Vooralsnog wil Netelenbos deze norm niet verlagen. Ze zal wel in kaart brengen wat de gevolgen zullen zijn als de stichtingsnorm omlaag gaat. Voor het voortgezet onderwijs is de bewindsvrouw bereid af te zien van haar eis dat een nieuwe school alle onderwijssoorten in huis heeft.
De bestaande verdeling van de levensbeschouwelijke richtingen over de scholen kan in de ogen van de staatssecretaris niet onveranderlijk blijven. Ze zei gisteren dat ze geen enkel voornemen heeft om het huidige bestel van openbaar en bijzonder onderwijs op de helling te zetten. „Het bestel moet echter wel dynamisch blijven, anders gaat het kraken”. De bewindsvrouw wees erop dat slechts 39 procent van de ouders kiest voor een school op basis van levensbeschouwelijke richting.
Notitie
Voor het eind van dit jaar komt Netelenbos met een nieuwe notitie naar de Kamer waarin ze haar voornemens over de invloed van ouders op de richting van een school zal presenteren. Daarin zal ze ingaan op de vraag in hoeverre besturen een bepaald deel van de ouders die de grondslag van de school niet onderschrijft in het bevoegd gezag moet opnemen. De bewindsvrouw vindt dat alle toegelaten ouders in principe dezelftie rechten hebben.
„Het probleem is dat de ene ouder nu meer rechten heeft dan de andere. Geëmancipeerde burgers zullen dat nooit accepteren. Wil ons duale bestel de volgende eeuw kunnen trotseren, dan is een eigentijds antwoord nodig”, zo betoogde de staatssecretaris.
Het CDA-kamerlid Koekkoek is het daar niet mee eens. Hij wees er gisteren op dat bij de behandeling van de Wet gelijke behandeling is overeengekomen dat besturen van verenigingen van hun leden onderschrijving van de grondslag mogen vragen. Netelenbos erkende dat het een ingewikkeld vraagstuk is, maar merkte op dat het denken „op dit punt niet stil staat”.
De staatssecretaris van onderwijs blijft bij haar standpunt dat de gemeentelijke overheid geen verantwoordelijkheid meer heeft voor het school vervoer als de richtingsvrije planning is ingevoerd. Alleen minima en ouders die kinderen naar scholen voor speciaal onderwijs sturen, komen nog in aanmerking voor een vergoeding. De meerderheid van de Kamer is het daar niet mee eens. Netelenbos vroeg de Kamer op dit punt creatief mee te denken over oplossingen. Uitgangspunt moet zijn dat gemeenten niet meer geld hoeven uit te geven dan nu.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's