Europeanen steunen seksuele voorlichting
VN-campagne over bevolkingsprobleem
UTRECHT - Ieder jaar worden vijftien miljoen meisjes tussen de vijftien en negentien jaar zwanger. Om aan deze, meestal ongewenste zwangerschappen een eind te maken start het Bevolkingsfonds van de Verenigde Naties (UNFPA) dit najaar een campagne in Europa om bewustwording rond de wereldbevolkingsproblematiek te stimuleren.
Gisteren werden cijfers bekendgemaakt van een onderzoek van liet VNBevolkingsfonds in West-Europa. Daaruit blijkt dat bijna tweederde van de Europeanen het internationaal vastgelegde recht op seksuele voorlichting in ontwikkelingslanden ondersteunt (63 procent).
Een kleinere meerderheid, 53 procent, vindt ook dat voorbehoedmiddelen in die landen beschikbaar moeten zijn. Twee op de vijf Europeanen menen dat op scholen in de Derde Wereld seksuele voorlichting dient te worden gegeven. Een bijna even groot percentage vindt dat jongeren in ontwikkelingslanden moeten kunnen beschikken over voorbehoedmiddelen.
Progressief Nederland
De organisaties die in Nederland het onderzoek lieten uitvoeren, de World Population Foundation (WPF) en de internationale afdeling van de Rutgers Stichting, waren er trots op dat Nederlanders zich in hun mening „veel progressiever” toonden dan inwoners van de andere twaalf Europese landen.
Hermien Boschman van de Rutgers Stichting zag het vooral als de verdienste van haar organisatie dat het „heel normaal” is dat mensen vrije toegang hebben tot voorbehoedmiddelen en vrije abortus. WPF-directeur W. A. Meijer noemde als mede-oorzaak de vooruitstrevende visie die de Nederlandse kerken, zowel de roomskatholieke als de protestantse, hebben op het bevolkingsvraagstuk.
De VN-campagne moet veel misverstanden en onwetendheid bij Nederlanders wegnemen. Meijer noemde als voorbeelden de veelgehoorde vraag dat derdewereldmensen „toch zo veel kinderen willen”. Dat is wel zo, „maar geen tien of twaalf, maar vijf of zes”. Dan willen ze stoppen met kinderen krijgen, terwijl ze niet weten van de mogelijkheden daartoe, aldus Meijer. Ook is meestal niet bekend dat één extra Amerikaan op de wereld een even grote aanslag op het milieu betekent als 300 borelingen in Bangladesh.
De cynische veronderstelling ”Aids lost de overbevolking wel op” klopt ook niet. Aids blijkt slechts een geringe invloed op de bevolkingsgroei te hebben. Dat het Vaticaan het grote probleem is (vanwege de ‘conservatieve’ houding ten opzichte van voorbehoedmiddelen en abortus) is ook niet waar. „Leer en leven liggen juist hier ver uit elkaar”.
Meer oog
Doel van de VN-campagne is dat Europeanen meer oog krijgen voor de wereldbevolkingsproblemen. Vorig jaar steeg het aantal wereldbewoners met 81 miljoen. Dat betekent voor het eerst sinds jaren een daling van de absolute aantallen. Momenteel telt de wereld 5,8 miljard mensen. In 2015 zal dat naar verwachting 8,3 zijn. De voorspellingen voor 2050 lopen uiteen van 7,7 miljard tot 11,1. Het verschil van 3,4 miljard is evenveel als de huidige bevoling van China, India en Afrika samen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 19 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's