„Piramidefondsen strijdig met de wet”
AMSTERDAM (ANP) - De contracten van piramidefondsen zijn vaak in strijd met de wet opgesteld. Dat stelt de Vereniging Consument en Geldzaken na een onderzoek door juristen.
De contracten die deelnemers aan piramidefondsen afsluiten, zijn in veel gevallen nietig omdat ze niet zijn opgesteld volgens de regels uit de Colportagewet. Deelnemers worden vaak geworven tijdens bijeenkomsten in hotels en restaurants, waardoor de piramideorganisator is aan te merken als colporteur, zo menen de juristen van Consument en Geldzaken.
Volgens de Colportagewet moeten contracten in zo’n geval in tweevoud worden opgesteld en moeten de volledige adresgegevens van de organisator worden vermeld. Dat gebeurt volgens de vereniging zelden. Ook kwam de vereniging in het juridisch onderzoek gevallen tegen van bedrog en misbruik van omstandigheden. Ook dit zijn redenen voor nietigheid van het contract.
De fondsen handelen niet alleen in strijd met het burgerlijk recht, soms zijn ze ook strafrechtelijk te vervolgen. Sommige piramidefondsen presenteren zich als beleggingsfonds, wat zonder vergunning verboden is.
Piramidefondsen zijn ‘beleggingen’ waarbij de winst van de ene deelnemer wordt gefinancierd uit de inleg van de volgende. De eerste deelnemers -onder wie uiteraard de oprichters- maken zodoende grote winsten. De Vereniging Consument en Geldzaken schat dat in Nederland zo’n dertig fondsen bestaan.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's