Lof voor Duitse en Franse EMU-plannen
Nog geen akkoord over uiterlijk euro
BRUSSEL - De EU-ministers van financiën waren gisteren vol lof over de ”convergentieplannen” van Duitsland en Frankrijk. Zulke plannen moeten duidelijk maken hoe de EU-lidstaten denken te voldoen aan de criteria voor toetreding tot de Europese Economische en Monetaire Unie (EMU). Volgens de plannen van Bonn en Parijs zullen beide landen dit jaar aan die eisen voldoen.
De meest gevoelige criteria zijn die voor het financieringstekort en de staatsschuld. Het financieringstekort mag niet hoger zijn dan 3 procent van het bruto nationaal product (bnp). De staatsschuld mag niet hoger zijn dan 60 procent van het bnp. Als de staatsschuld hoger uitvalt, moet die zich wel duidelijk in de richting van de 60-procentnorm ontwikkelen.
Bonn verwacht dat het financieringstekort dit jaar op 2,9 procent van het bnp uitkomt. De staatsschuld komt net boven de 60 procent uit. Als rekening wordt gehouden met de kosten van de Duitse eenmaking voldoet Duitsland volgens Bonn zeker aan de EMU-voorwaarden. Volgens minister Zalm van financiën zijn de EU-lidstaten voorlopig niet geneigd die „extra kosten” van Bonn te laten meewegen bij de beslissing over deelname aan de EMU. Maar niemand sluit uit dat de regeringsleiders die over dit onderwerp het laatste woord hebben, daar volgend jaar anders over denken.
Frankrijk voorziet een financieringstekort van 3 procent, met een dalende trend tot 2 procent in het jaar 2000. Beide landen beloven „extra maatregelen” om de dreigende overschrijding van beide criteria te voorkomen. Een start van de EMU -volgens planning in 1999- zonder deelname van Duitsland of Frankrijk wordt politiek onmogelijk geacht.
De laatste tijd zijn er vooral twijfels gerezen over de Duitse EMU-positie. De positieve convergentieplannen en het gunstige onthaal daarvan bij de andere lidstaten moeten die twijfel wegnemen. Dat lukte gisteren maar half De Duitse minister van financiën Waigel zei namelijk tegen Duitse journalisten dat het voldoen aan de strenge EMU-toelatingscriteria belangrijker is dan het vasthouden aan een start van de EMU in 1999. Dat kan worden uitgelegd als poging van Bonn om de deur op een kier te houden voor uitstel van de EMU. Zalm meent echter dat zowel Duitsland als Frankrijk aan de criteria zal voldoen. Hij verwacht, net als Europees commissaris De Silguy, dat de EMU op tijd begint met deelname van Frankrijk en Duitsland
Uiterlijk euro
Er is gisteren ook gesproken over het uiterlijk van de euro. Minister Zalm zei te hechten aan een spreuk op de rand van de gemeenschappelijke munt, zoals het ”God zij met ons” nu op Nederlandse munten staat. Sommige EU-lidstaten voelen hier echter niets voor.
Zweden pleit voor een laag nikkelgehalte in de munten, omdat sommige mensen allergisch zijn voor nikkel. Duitsland wil geen meerhoekige munten, omdat die problemen kunnen opleveren in automaten en parkeermeters. Andere lidstaten willen juist een (negen)hoekige munt, omdat die duidelijk afwijkt van de bestaande Europese munten. Dat maakt de invoering makkelijker in de overgangsperiode waarin de euro en de nationale munten nog naast elkaar gebruikt mogen worden.
Telecom
De ministerraad is niet akkoord gegaan met een voorstel van de Europese Commissie om btw te heffen op telecommunicatiediensten die worden aangeboden vanuit landen buiten de EU. Er is besloten de telecom-richtlijn te wijzigen, waardoor voortaan btw wordt geheven op diensten in het land van de gebruiker. Nu gebeurt dat in het land van waaruit de diensten worden aangeboden. Hierdoor vervalt het tariefvoordeel van onder andere Amerikaanse ”call back”-bedrijven.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's