Celstraffen geëist in ontvoeringszaak
Familie „bevrijdde dochter uit sekte”
DEN HAAG (ANP) - Officier van justitie mr. E. Julsing heeft gisteren voor de rechtbank in Den Haag celstraffen tot twaalf maanden geëist in de zaak van ontvoering van de 28-jarige Ester Veldhoen uit Zoeterwoude. Zij werd februari vorig jaar door onder anderen familieleden ontvoerd uit de zogenoemde IFA-religie, een geloofsgemeenschap die zij als sekte beschouwen.
De 48-jarige vader en 47-jarige moeder van Ester hoorden twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, tegen zich eisen. Datzelfde gold een broer van het slachtoffer. Tegen andere familieleden en betrokkenen werd acht maanden cel, waarvan vier voorwaardelijk, geëist. De officier heeft geen bezwaar tegen omzetting in dienstverlening.
De familie liet zich bij de ontvoering adviseren door de stichting Sirenen, een organisatie die zegt zich toe te leggen op hulp aan sektenslachtoffers. B. B. (41) en J. W. (43) zijn twee van de hulpverleensters. Zij hoorden ook twaalf maanden, waarvan zes voorwaardelijk, tegen zich eisen. Tegen de 39-jarige stagiaire J. T. werd acht maanden, waarvan vier maanden voorwaardelijk, geëist. Tegen een Amerikaanse therapeut E. B., die had geholpen bij het ‘deprogrammeren’ van Ester, eiste de officier twaalf maanden voorwaardelijk en 10.000 gulden boete.
Volgens Julsing hebben de ouders van Ester de medeontvoerders allerlei dingen voorgespiegeld die achteraf onjuist bleken. Ze waren ervan overtuigd dat hun kind in een sekte zat. Sirenen bevestigde dat beeld. De officier zei dat de ouders moeilijk konden accepteren dat Ester haar vleugels uitsloeg.
Arrestatieteam
De verdediging betoogde gisteren dat het OM niet-ontvankelijk moet worden verklaard. Verschillende raadslieden zeiden dat het inzetten van een arrestatieteam in dit geval buitenproportioneel en daarom niet rechtmatig is geweest. De verdachten waren niet vuurwapengevaarlijk en dat is een van de voorwaarden voor het inzetten van een arrestatieteam, aldus de advocaten.
Verder stelde de verdediging vast dat er vooraf wel aanwijzingen waren die de noodzaak om Ester te bevrijden aangaven. Terecht beroepen de verdachten zich daarom op een noodtoestand.
De advocaten vinden onvoorwaardelijke straffen die zijn geëist niet passend. Zij vragen vrijspraak of ontslag van rechtsvervolging aan de rechtbank.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 18 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's