EU tegen militair ingrijpen in Albanië
Europa stuurt adviseurs en humanitaire hulp
APELDOORN - De Europese Unie stuurt vandaag een missie naar Albanië. Deze moet bekijken hoe Europa Albanië kan helpen. Tot dit besluit zijn de ministers van buitenlandse zaken van de Europese Unie gekomen na twee dagen van informeel overleg in Apeldoorn. Het is zo goed als uitgesloten dat de EU militairen naar Tirana zendt.
Albanië hadden de ministers zaterdag bovenaan de agenda geplaatst. Eerst Albanië en dan de andere zaken, was de gedachtengang. Aan het einde van de middag zaten de ministers op één lijn met elkaar, toen de ministers het gerucht bereikte dat president Berisha was afgetreden. „Europa wil een missie sturen, maar als dit klopt moeten we de zaak opnieuw bekijken”.
Gisterochtend bleek Berisha nog altijd aan het roer te staan en kon het communiqué dat was opgesteld worden vrijgegeven: „De Unie verplicht zich Albanië te helpen de civiele rust en orde te herstellen”.
De hulp vanuit Europa komt op gang als de Albanezen zelf de verantwoordelijkheid nemen hun land weer op te bouwen. Zij moeten er onder andere voor zorgen dat havens, luchthavens en wegen weer veilig worden. Pas dan komt de humanitaire hulp van de EU-lidstaten op gang. Als de rust is hersteld, zal de Unie ook met geld over de brug komen.
Verdeeld
De missie die vandaag afreist, staat onder leiding van de Nederlandse ambassadeur in bijzondere dienst, Karel Jan graaf de Marchant et d’Ansembourg. Ook de OVSE neemt aan de missie deel.
Het sturen van troepen ging verschillende lidstaten te ver. Met name Groot-Brittannië en Duitsland verzetten zich hier tegen. „Ik denk dat het nogal prematuur is om over het zenden van troepen te spreken”, verklaarde de Britse minister Rifkind zaterdagmiddag. Hij zag gisteren geen reden zijn visie bij te stellen.
Zijn Duitse ambtscollega Kinkel zei het zo: „Laten we bij een crisis alsjeblieft niet meteen naar militaire middelen grijpen, dat kost ons waanzinnig veel geld”. Duitse troepen wilde hij er in Albanië absoluut niet aan wagen. „Dat is uitgesloten”.
De Deense minister Helveg Petersen toonde zich uitermate teleurgesteld over het bereikte compromis. Als huidig OVSE-voorzitter sprak hij zich zaterdag nog nadrukkelijk uit voor een militaire missie om zodoende een „humanitaire ramp” in Albanië te vermijden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 17 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 17 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's