Tijdschrift Ons Erfdeel 40 jaar
Blad draagt de Nededands-Vlaamse cultuur onverdroten uit
RAAMSDONKSVEER (ANP) - Veertig jaar geleden verscheen het eerste exemplaar van het tijdschrift Ons Erfdeel. Het was vooral bedoeld om de Franse Vlamingen meer te betrekken bij de Nederlandse taal en cultuur. Dertien jaar later volgde de oprichting van een Vlaams-Nederlandse stichting onder dezelfde naam.
Het doel daarvan was en is tweeledig: het bevorderen van de culturele samenwerking tussen alle Nederlandssprekenden en het uitdragen van de Nederlandse en Vlaamse cultuur in het buitenland. Frits Niessen (60) uit Raamsdonksveer is vrijwel vanaf het begin een van de stuwende krachten achter dit alles.
Sedert het tweede nummer in 1957 maakt hij deel uit van de hoofd redactie van het blad. Een intensieve vrijetijdsbesteding, noemt hij het zelf. Niessen combineerde zijn onbezoldigde activiteiten voor Ons Erfdeel al die jaren met zijn andere drukke werkzaamheden in het onderwijs en later, gedurende veertien jaar, als kamerlid voor de PvdA. Drie jaar geleden zegde hij de politiek vaarwel. Sedertdien bekleedt hij allerlei bestuursfuncties bij culturele instellingen en organisaties. Eerder deze maand kreeg hij daarvoor de Vissemeerlandiaprijs.
Processie
Ons Erfdeel heeft de afgelopen veertig jaar veel bereikt, zegt Niessen. Een eindstation is echter nog lang niet in zicht. „Er is vooruitgang geboekt. De idealen van destijds zijn inmiddels op tal van terreinen regeringsbeleid geworden, maar er is nog veel werk te doen. Het is net de processie van Echtemach, drie stappen vooruit, twee stappen achteruit”.
Het initiatief van een paar jongeren onder aanvoering van de Vlaming Jozef Deleu is uitgegroeid tot een klein bedrijfje met tien vaste krachten, zegt hij met gepaste trots. De stichting geeft nog steeds vijf keer per jaar Ons Erfdeel uit. Met een gemiddelde oplage van 10.000 exemplaren is het een van de grootste algemeen culturele tijdschriften in het Nederlandse taalgebied. Het bevat, naast beschouwingen over letterkunde, beeldende kunsten, muziek, theater en film, ook artikelen over uiteenlopende maatschappelijke verschijnselen in Vlaanderen en Nederland.
In de loop der jaren zijn er echter veel meer publicaties bijgekomen. Zo verschijnt sedert 1972 elk kwartaal Septentrion, een geheel in het Frans geschreven periodiek over de Nederlandse taal en cultuur. Sinds enkele jaren geeft de stichting ook een jaarboek in het Engels uit, The Low Countries, en zijn er vage plannen om ook iets te gaan doen in het Duits. Daarnaast zien geregeld allerlei kleinere brochures het licht, vrijwel altijd in een groot aantal verschillende talen. Nederlands, taal van twintig miljoen Nederlanders en Vlamingen, spant daarbij met versies in twintig talen de kroon. Meer dan 400.000 exemplaren van al die publicaties hebben inmiddels hun weg gevonden over de hele wereld.
Irritaties
Wanneer gebieden zoals Nederland en Vlaanderen op veel terreinen op elkaar lijken, ontstaan er ook gemakkelijk irritaties, zegt Niessen. „De grens is weliswaar verdwenen, maar er zijn -hoe merkwaardig dat misschien ook is- nog allerlei barrières”. Zo hebben beide landen elk hun eigen subsidiesysteem. In België wordt de dienst nog steeds uitgemaakt door de verschillende departementen, terwijl in Nederland vooral allerlei fondsen verantwoordelijk zijn voor de verdeling.
Een andere bron van irritatie is dat Nederland veel meer geld voor cultuur beschikbaar stelt dan Vlaanderen. „Aan Vlaamse kant ervaart men het als frustrerend wanneer Nederlanders bij een samenwerkingsproject financieel veel ruimer in hun jasje blijken te zitten”.
„Dat onze idealen van weleer, mede door de Europese integratie, de basis vormen van het huidige regeringsbeleid, wil niet zeggen dat alles is geregeld. Er is voor ons nog veel te doen”.
De overheid in beide landen heeft inmiddels nadrukkelijk het belang van Ons Erfdeel ingezien. De jaarlijkse omzet van de stichting bedraagt ongeveer 3,4 miljoen gulden. Een kwart daarvan is afkomstig van subsidies. De rest komt van sponsors (11 procent) en de verkoop van de publicaties (64 procent). Niessen is voorlopig niet van plan te stoppen met zijn werkzaamheden voor Ons Erfdeel. „Er is de afgelopen veertig jaar veel bereikt, we zijn op de goede weg. Maar er is ook nog veel te doen. De bewuste verwijdering tussen België en Nederland gedurende twee eeuwen los je niet in een paar jaar op. Ik ga door zolang ik er plezier in heb”.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's