KLANTTEKENINGEN
Postzegel
Met post bezorgen valt nog altijd geld te verdienen. Dat kan althans worden afgeleid uit de deze week bekendgemaakte winstcijfers van Koninklijke PTT Nederland (KPN). Dit concern is actief op tal van terreinen die te maken hebben met het doorgeven van informatie, onder andere (mobiele) telefonie, Internet en internationale koeriersdiensten. Juist met het traditionele postbedrijf heeft het concern vorig jaar echter geld verdiend. En dat terwijl de prijs van de postzegel sinds 1991 niet meer in prijs is verhoogd, werd daaraan enigszins triomfantelijk toegevoegd.
Deze mededeling is voor gewone kaarten- en brievenschrijvers wellicht wat raadselachtig. Vanaf 1 januari kost het versturen van een kaart met of zonder envelop immers een dubbeltje extra: in plaats van een postzegel van zeventig cent moet er een van tachtig op worden geplakt.
Postdirecteur A. J. Scheepbouwer ontkent deze recente prijsverhoging niet. Hij wijst er op dat dit dubbeltje meer per kaart is ingevoerd gelijk met een tariefverlaging voor grootverbruikers die met een frankeermachine werken. „Per saldo krijgt PTT Post als gevolg van deze maatregelen minder binnen”.
Hij zegt dat besloten is het versturen van kaarten in prijs te verhogen omdat het voor de posterijen net zo duur is om een brief als om een drukwerkje te verwerken. „Eerlijkheidshalve moet ik zeggen dat particuliere kaartjes ons meer kosten dan een stapel van tweehonderd brieven die door een bedrijf in één keer wordt aangeleverd”.
Post van burger naar burger is voor de PTT maar een geringe markt. Scheepbouwer schat het op 6 procent van het totaal. De helft daarvan betreft brieven, de rest kaarten. „Het merendeel daarvan betreft geboorteaankondigingen en decemberpost”.
Of post frankeren binnenkort duurder wordt? KPN zegt vooralsnog van niet.
Wonderlijk
„De verloor 15 kilo zonder dieet”. „Eindelijk zitten mijn tanden weer vast”. Het maartnummer van SwingLevend, „Het tijdschrift dat het leven prettiger maakt”, staat weer vol advertenties en pseudowetenschappelijke artikelen die voor veelal chronische kwalen wonderlijke oplossingen beloven.
De producten die daarvoor zorgdragen zijn alle afkomstig uit de laboratoria van fabrikant Pharma Nord. SwingLevend ziet er uit als een onafhankelijk tijdschrift met menselijke verhalen, maar in feite is het een blad vol verkapte advertenties. Lezers kunnen door de schijn van betrouwbaarheid gemakkelijk op het verkeerde been worden gezet.
Vanwege de verwarring die door deze aanpak kan ontstaan, is SwingLevend -eerder verschenen onder de namen Spring, SpringLevend en Swing- al een paar keer door de Reclame Code Commissie en door de rechter op de vingers getikt. Pharma Nord kreeg onder andere de opdracht aan de lezers het verschil tussen artikelen en advertenties duidelijk te maken. Vergeleken met eerdere uitgaven is er echter niet erg veel veranderd, behalve dat er nu boven de feitelijke advertenties ”advertentie” staat en dat de verhalen zijn voorzien van het onderschrift ”Red”.
Of deze aanpassing tegemoetkomt aan de wensen van de Reclame Code Commissie is zeer de vraag. Is het de lezer nu duidelijk dat de verhalen over de werkzaamheid van producten zoals het „vitamine- achtige” QIO uit dezelfde koker afkomstig zijn als de advertenties?
SwingLevend appelleert aan de groeiende algemene belangstelling voor gezondheidsproducten. Voor in het blad wordt dat gepresenteerd als het brengen van ”goed nieuws”. „Het is heel jammer dat de lezers bijvoorbeeld niet voldoende geïnformeerd worden over de laatste ontwikkelingen in de preventieve gezondheidszorg”, zo wordt de uitgave van SwingLevend gemotiveerd. Dit blad zegt in deze leemte te willen voorzien, op basis van „artikelen die gebaseerd zijn op de eigen ervaringen van mensen”.
De nieuwste editie van SwingLevend is ook op de burelen van de Consumentenbond terechtgekomen. „We zijn er bepaald niet gelukkig mee, al zijn er vergeleken met eerdere nummers wel wat verbeteringen”, aldus een woordvoerster. De rechter gebood op straffe van een boete van 10.000 gulden dat er nadrukkelijker onderscheid moest worden aangebracht tussen advertenties en artikelen. „Dat is gebeurd, maar de strekking van beide is exact hetzelfde gebleven”.
De bond vindt het misleidende karakter van het blad het bedenkelijkst. „DA, Etos en Kruidvat brengen ook advertenties in de vorm van een artikel. Maar voor op hun folders staat tenminste ronduit dat het om reclame gaat. Wij vinden dat Pharma Nord dat ook zou moeten doen. Voor de lezer is het moeilijk om onderscheid te maken tussen betrouwbare informatie en dergelijke bladen”.
De gezondheidsclaims die in SwingLevend worden geponeerd, gaan soms erg ver. Een 35-jarige vrouw zou door het slikken van QIO afgeholpen zijn van een ernstige vorm van tandvleesontsteking (parodontitis). Volgens het verhaal was haar probleem zo ernstig dat ze volgens haar tandarts binnen een paar jaar een kunstgebit zou hebben. Het Pharma- Nordmiddel QIO maakte aan alle problemen binnen twee weken een einde.
De Nederlandse Vereniging voor Parodontologie is op z’n zachtst gezegd niet erg gelukkig met dergelijke verhalen. „De lezer wordt op het verkeerde been gezet. De beweringen zijn gewoon niet waar”, aldus een woordvoerster. „Voor mensen die last hebben van parodontitis zijn zulke verhalen vervelend”.
Ze bestrijdt dat tandartsen, zoals in het artikel wordt gesuggereerd, het ‘energiesupplement’ langzamerhand in hun behandeling van tandvleesaandoeningen opnemen. „Het is geen geneesmiddel, het werkt ook niet, alles is gebaseerd op louter suggestie”.
Lichtgewicht
Volgens Melkunie is de introductie van de zogenaamde lichtgewichtfles een succes aan het worden. Februari vorig jaar werd de nieuwe verpakking -een hoekig model van kunststof dat meermalen te gebruiken is- op de markt gebracht. Volgens Melkunie heeft inmiddels een op de acht Nederlanders met zuivel in een fles van polycarbonaat kennisgemaakt. Driekwart van hen blijft het product daarna kopen. Volgens cijfers van Melkunie bedraagt het marktaandeel van de kunststof fles nu zo’n 10 procent. Vorig jaar werd gemiddeld per week 1 miljoen liter melk in de nieuwe verpakking verkocht.
De lichtgewichtfles houdt in zekere zin het midden tussen een glazen fles en een kunststof wegwerpverpakking. Hij is vijf keer lichter dan de traditionele glazen fles en heeft hetzelfde vierkante model als de veelgebruikte pakken. Dat is handig in de winkel. De lichtgewichtfles neemt namelijk bijna de helft minder ruimte in dan een gewone glazen én hij past in de kratten waar kartonnen pakken in worden getransporteerd. De fles kan dertig keer opnieuw worden gebruikt. Het is de bedoeling dat de verpakking stapsgewijs de glazen fles gaat vervangen. Consumenten moeten bij de nieuwe fles wel wat obstakels voor lief nemen. Hij moet worden schoongemaakt en dient mee terug te worden genomen naar de winkel. Daar staat wel wat tegenover: teruggave van het statiegeld van een gulden.
Melkunie startte vorig jaar met de verkoop van halfvolle en volle melk in kunststof flessen. Deze week is het assortiment uitgebreid met karnemelk, waarvoor in Eindhoven een nieuwe vullijn in gebruik is genomen. Binnen een paar weken zullen ook magere en volle yoghurt in lichtgewichtfles worden aangeboden. Eind mei volgen vanille- en chocoladevla.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's