De nasleep van ’n handtekening
„’tMens bleef maar zeuren om een handtekening, wel die heb ik toen gezet. Had ik in de gaten dat dat zo’n nasleep zou krijgen”.
Joop Verheijd, eigenaar van de firma Lagros en gedagvaard door de firma De Boer, had zichtbaar moeite met het bewaren van zijn kalmte. „Edelachtbare, ik stond met mijn stand op de landbouwbeurs in Zuidlaren. Komt er opeens een mevrouw op mij af met de vraag wat een zelfrijdende mengvoerwagen moest kosten. Ze wees toen op een exemplaar, het model RMH, dat bij mij in de stand stond. Ik antwoordde voor de grap: „Voor u het halve geld mevrouwtje, voor 106.000 gulden breng ik de machine wel even langs”. U moet begrijpen edelachtbare, het was een mengvoerwagen die in onze catalogus voor 212.000 gulden werd aangeboden. Begint die vrouw opeens te gillen naar haar man, die iets verderop rondscharrelde”.
Grapje
Aanvankelijk had meneer Verheijd niet eens in de gaten wat er aan de hand was, maar hij werd snel uit de droom geholpen toen de echtgenote van de mevrouw aan kwam lopen en vroeg wanneer het apparaat geleverd kon worden. „Aanvankelijk dacht ik dat er sprake was van een misverstand, maar meneer De Boer, zo stelde de koper zich voor. was uitdrukkelijk van mening dat zijn vrouw de machine had gekocht en ik diehde te leveren. Ik heb toen uitgelegd dat ik een grapje had gemaakt. De Boer en z’n vrouw bleven aandringen en omdat er allemaal klanten omheen stonden en meeluisterden heb ik, om er maar van af te zijn een handtekening gezet op de folder waarin de mengvoerwagen werd aangeboden”.
„Inderdaad meneer de rechter. Verheijd zei op de beurs dat het een grapje was, maar van dat soort grappen zijn wij niet gediend”, „Mijn vrouw”, aldus de heer De Boer, „heeft, in opdracht van mij, gevraagd wat dat ding kostte, en toen Verheijd 106.000 gulden zei, heeft ze hem meteen haar akkoord gegeven. Het is flauw om nu terug te trekken”.
De rechter vroeg meneer De Boer of het hem bekend was dat de machine normaal 212.000 gulden kostte en dat bleek het geval te zijn: „Zeker edelachtbare, we hadden een folder van het bedrijf gekregen waarin een prijs van 212.000 gulden werd genoemd, maar u zult ook wel eens op een beurs komen en op beurzen kun je vaak voordelig terecht. Dit is dus een volkomen normale zaak en daar komt dan nog bij dat Verheijd zijn handtekening heeft gezet op de folder, juist op de pagina waarop de machine werd aangeboden. Ik wil die machine hebben en daarom heb ik Lagros gedagvaard”.
Geen overeenkomst
Wat die handtekening betreft was de rechter er vrij snel uit: „Ik ga ervan uit dat Verheijd de handtekening heeft gezet om verdere escalatie te voorkomen. Maar dat betekent nog niet dat er sprake is van een overeenkomst. Daartoe dient er tussen partijen wilsovereenstemming te zijn. Zonneklaar is dat in ieder geval Verheijd niet heeft gewild hetgeen De Boer wilde”.
De rechter wees de vordering dan ook af: „Tussen partijen staat onweersproken vast dat De Boer en zijn vrouw van tevoren een prijslijst en foldermateriaal waarin de onderhavige machine stond beschreven, hadden ontvangen; zij konden derhalve weten dat het om een machine ging die voor 212.000 gulden werd aangeboden. Het aanbod werd zonder voorafgaand gesprek gedaan, terwijl De Boer en Verheijd elkaar niet kenden”.
„Het aanbod kon derhalve geen gevolg zijn van een bijzondere zakenrelatie, eventueel te verwachten aankoop of inruil, dan wel andere bijzondere omstandigheden op grond waarvan doorgaans kortingen worden gegeven. Ook de aankleding van de stand (bijvoorbeeld via affiches) gaf geen aanleiding te vermoeden dat er omvangrijke beurskortingen te verwachten waren. De Boer had dus moeten onderzoeken of het aanbod serieus bedoeld was. Nu hij dit heeft nagelaten, kan hij zich er niet met succes op beroepen dat hij erop mocht vertrouwen dat de mededeling serieus bedoeld was”. zaterdag 15 maart 1997
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 15 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's