Wijers verzint ‘list’ bij Mededingingswet
Ziekenfonds en krant mogen prijzen afspreken
DEN HAAG - Ziekenfondsen mogen ook in de toekomst onderling premieafspraken maken. Dagbladuitgevers mogen een vaste verkoopprijs voor kranten afspreken met kiosken. Zou blijken dat ook andere sectoren moeten worden uitgezonderd van de bepalingen van de nieuwe Mededingingswet, dan kan de minister van economische zaken aan de Kartelautoriteit een algemene aanwijzing geven.
Met deze toezegging haalde minister Wijers gisteren de angel weg uit het debat over de Mededingingswet. De spanning was kort daarvoor flink opgevoerd doordat PvdA-kamerlid Van der Ploeg vasthield aan het cruciale amendement dat hij samen met collega De Jong (CDA) had ingediend. Alleen „een list van de minister” zou hem zijn voorstel kunnen doen intrekken, aldus Van der Ploeg.
Ook een aantal kleine fracties steunde het amendement, zodat het waarschijnlijk aanvaard zou worden als het in stemming werd gebracht. De coalitiefracties VVD en D66 dreigden tegen het hele wetsvoorstel te stemmen wanneer het voorstel van Van der Ploeg en De Jong werd aangenomen.
Wijers kwam echter met een compromis waarin alle fracties zich konden vinden. In de Mededingingswet wordt geregeld dat de minister van economische zaken aanwijzingen kan geven aan de Kartelautoriteit, het orgaan dat de naleving van nieuwe wet gaat controleren. Dat betekent dat de minister de opdracht kan geven om bepaalde sectoren en bedrijven een vrijstelling te verlenen, waardoor zij tijdelijk uitgezonderd worden van het verbod op prijsafspraken.
Overleggen
De positie van de dagbladwereld en de ziekenfondsen stelt de minister veilig door een aparte maatregel. Ook zegde hij gisteren toe dat de Tweede Kamer minstens een keer per jaar met hem zal kunnen overleggen over de praktische vormgeving van het mededingingsbeleid. Hiermee kwam de minister tegemoet aan de bezwaren van PvdA en CDA, die vreesden dat onbeperkte concurrentie in bepaalde sectoren tot problemen zou leiden. In de dagbladwereld zou de pluriformiteit bedreigd kunnen worden, in de zorgsector zouden ‘mensen met een vlekje’ buiten de boot kunnen vallen.
Wijers voorkomt met zijn compromis dat hij bij elk wissewasje met zijn collega-ministers moet overleggen of hij een sector een vrijstelling moet verlenen of niet. Dat risico bestond bij het voorstel van Van der Ploeg en De Jong.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 12 maart 1997
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's