Bolkestein tegen uitbreiding NAVO
Visie in strijd met kabinetsstandpunt
DEN HAAG - De grote fracties in de Tweede Kamer hebben met verbazing kennisgenomen van de visie van VVD-leider Bolkestein op de uitbreiding van de NAVO. Bolkestein is daartegen, omdat uitbreiding zijns inziens een zinloze provocatie van Rusland betekent. Dit standpunt strijdt met de opvatting van het kabinet en van de coalitiefracties PvdA en D66 en oppositiepartij CDA.
„De NAVO-uitbreiding dient geen strategisch doel en verstoort de verhoudingen met Rusland onnodig”, schreef Bolkestein zaterdag in De Volkskrant. De opname van nieuwe leden veroorzaakt zijns inziens meer problemen dan zij oplost en dreigt de stabiliteit in Europa te verstoren. „Is dit het ogenblik om de Russen te vernederen en in een hoek te drijven door de NAVO uit te breiden tot aan de grenzen van de voormalige Sowjet-Unie?” vraagt de VVD-voorman zich af.
Dat Bolkestein bedenkingen tegen de oostwaartse uitbreiding van het Atlantisch bondgenootschap koesterde, was al langer bekend. Het is nu voor het eerst dat de VVD-leider zich als een beslist tegenstander ontpopt. De Nederlandse regering wil, in navolging van de Amerikaanse president Clinton, wel dat Midden- en Oost-Europese landen zich bij de NAVO aansluiten.
Verontrustend
D66-woordvoerder Hoekema noemt de uitspraken van de VVD-leider „vreemd en verontrustend. Wat moet moet de regering hiermee? Dit dwingt paars om een kamermeerderheid buiten de VVD om te vinden”. Dat is geen probleem, zegt hij, verwijzend naar het CDA, maar het is „geen gezonde zaak”.
CDA-woordvoerder De Hoop Scheffer wil naar aanleiding van de door de VVD ingezette koerswijziging, van het kabinet weten of het voorstander blijft van uitbreiding. Het CDA wil zo spoedig mogelijk een debat.
De woordvoerders van de drie grote partijen vinden bovendien dat Bolkestein met zijn kritiek te laat komt. De NAVO houdt begin juli in Madrid een conferentie over de toelating van nieuwe leden. Op de Amerikaans-Russische top die op 20 en 21 maart in Helsinki wordt gehouden, moeten Clinton en de Russische premier Tsjemomyrdin het over de gevoelige kwestie eens zien te worden. Vorige week is dat tijdens overleg in Washington mislukt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 10 februari 1997
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 10 februari 1997
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's