„Klimaat in onze kerken vraagt om bezinning op de liturgie”
Vrijgemaakte synode schort discussie en besluitvorming op
BERKEL EN RODENRUS - „Het klimaat in onze kerken vraagt om bezinning op de liturgie. Er is volgens mij behoefte aan meer gevarieerde vormen om de Heer te dienen. Wij als synode moeten een antenne hebben voor gelovigen die in dezen wensen hebben”.
Ds. P. H. van der Laan zei dat gisteren tijdens de synode van de Gereformeerde Kerken Vrijgemaakt in Berkel en Rodenrijs. Moderamenlid ds. P. Niemeijer reageerde: „Verschil in liturgie bevordert kerkelijk ‘shoppen’ (winkelen, red.). In de Christelijke Gereformeerde Kerken tekenen zich via onder andere verschil in liturgie de diverse richtingen af’.
Artikel 65 van de kerkorde zegt dat de kerkenraad de gemeente op de dag des Heeren tweemaal samenroept voor de eredienst. Bovendien moeten de kerken zich houden aan de door de synode goedgekeurde orden van dienst. De discussie ging voornamelijk over de vrijheid van liturgie.
Vanuit de kerken was breed gereageerd op het voorliggende deputatenrapport. Aan de ene kant zagen synodeleden er een vrijbrief tot liturgische wildgroei in. Anderen vonden dat het niet genoeg liturgische vrijheid geeft. De quaestio (een verzoek aan een meerdere vergadering hoe je een tekst moet uitleggen) lag ter tafel hoe artikel 65 uitgelegd moet worden: soepel of wat losser.
Aanpassing
De gedachte werd geopperd artikel 65 aan te passen. „Maar dat is het verzoek helemaal niet”, zo reageerden onder andere ds. Niemeijer en ds. A. Boersma. Ds. Niemeijer merkte verder op dat liturgische veranderingen vaak diepe emoties losmaken en waarschuwde dat wijziging van artikel 65 door een volgende synode niet kan worden teruggedraaid „omdat de liturgie in de gemeenten dan al aangepast is”.
Moderamenlid dr. P. H. R. van Houwelingen merkte op dat de kwestie van de uitbreiding van artikel 65 (door de synode van Groningen-Zuid, red.) al twintig jaar ergernis geeft. Hij citeerde boek IV van Calvijns Institutie om daaruit te concluderen dat Calvijn geen algemeen stellende regels voor de eredienst beoogd zou hebben. Dr. Van Houwelingen meende dat liturgische variatie verankerd is in de gereformeerde traditie. Hij verwees in dezen naar de Christelijke Gereformeerde Kerken. „Daarom kan ik er met mijn gereformeerde pet ook al niet bij dat er aangepaste orden van dienst voor aangepaste diensten moeten komen”. De synode van Ommen sprak namelijk eerder uit dat voor „samenkomsten met verstandelijk gehandicapten ruimte is om verder te gaan dan de gebruikelijke liturgie”. De bedoeling is van die samenkomsten kerkdiensten te maken. Onder de huidige liturgische bepalingen kan dat nog niet.
Discussie en besluitvorming werden opgeschort, zodat ook de gisteren afwezige hoogleraar kerkrecht M. te Velde bij de verdere bespreking ter synode aanwezig kan zijn.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 mei 1996
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 31 mei 1996
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's