Vijfjaar na Golfoorlog profijt van nachtkijkers
Vonnis levert Delft Instruments miljoenen op
DELFT (ANP) - Vijf jaar na de Golfoorlog heeft Delft Instruments eindelijk profijt van zijn inmiddels verbroken banden met het Iraakse bewind van Saddam Hoessem. Eerder bezorgden illegale leveringen van nachtkijkers het bedrijf een boel ellende. Dankzij een onverwacht positief tussenvonnis in een slepende arbitragezaak tegen Irak kon Delft Instruments vorig jaar echter een buitengewone bate van miljoenen giddens bijschrijven.
Aan de vooravond van het Golfconflict had Hoessein een grote hoeveelheid nachtkijkers besteld bij Delft Instruments, dat toen nog Oldelft heette. Die levering kon in verband met de internationale boycot tegen Irak niet doorgaan, hetgeen het bedrijf met onvoorziene verliezen opzadelde.
De onderneming heeft daarop een „aanzienlijke claim” ingediend bij de Internationale Kamer van Koophandel in Parijs, de ICC. Het was immers de schuld van Hoessein dat Delft Instruments de opdracht niet kon uitvoeren. „Had hij Koeweit maar niet moeten binnenvallen”, zei bestuursvoorzitter R. Kingma gisteren tijdens de presentatie van het jaarverslag.
Veel verwachtte Delft Instruments niet van de claim. Het aan de Amsterdamse effectenbeurs genoteerde bedrijf had voor de zekerheid een voorziening in de balans opgenomen van ƒ 8,6 miljoen. Dat was het geld dat Irak vooruit had betaald, zodat Delft Instruments voorraden kon produceren en aankopen.
Inschatting
Nu het ICC een positief tussenvonnis heeft geveld, acht Delft Instruments het gerechtvaardigd deze voorziening van de balans te halen. Mede daardoor ging de nettowinst vorig jaar omhoog tot ƒ 16,3 miljoen tegenover ƒ 6,9 miljoen in 1994. Volgens Kingma kan er meer in het vat zitten. „Maar mijn inschatting is dat het nog enige jaren kan duren voor het eindvonnis is geveld”. Hoeveel schade Delft Instruments door de niet-geleverde opdracht heeft geleden, wilde Kingma niet kwijt, behalve dan dat het om „meer dan enige miljoenen”
Of Saddam Hoessein bij een voor Delft Instruments gunstige afloop van de arbitragezaak genegen is met geld over de brug te komen, moet echter worden afgewacht. Maar Kingma ziet desondanks kansen: „Daar zijn hulpmiddelen voor”.
Inmiddels maakt Delft Instruments, dat zich minder op defensiewerk en meer op medische en industriële apparatuur is gaan richten, weer winst. Toch bleek 1995 een moeilijk jaar. Het bedrijfsresultaat daalde door tegenvallende marges, de lagere dollarkoers en de wat lagere verkopen in de medische sector met ƒ6 miljoen tot ƒ 23 miljoen. De omzet steeg met 4 procent tot ƒ 473 miljoen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 maart 1996
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 29 maart 1996
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's