„Markermeer mogelijk sneller ingepolderd”
Dijkstal bij opheffing openbaar lichaam ZIJP:
ALMERE - Het openbaar lichaam Zuidelijke IJsselmeerpolders (ZIJP) houdt per 1 januari 1996 op te bestaan. Op die datum valt het laatste gebied waarover dit bestuurlijk orgaan zeggenschap had, de toekomstige Markerwaard, onder de gemeenten Lelystad en Almere. „Het moment waarop wij gaan nadenken over inpoldering van het Markermeer, lijkt dichterbij dan menigeen verwacht”, aldus minister van binnenlandse zaken, H. F. Dijkstal.
Dijkstal sprak gistermiddag in Almere op een bijeenkomst die in het teken stond van de toekomstige, opheffing. De kwestie van wel of niet inpolderen speelt volgens de bewindsman „al heel lang”. „Toen ik nog kamerlid was, hadden we daarover heftige discussies”. Op dit moment staan de plannen nog steeds in de ijskast. De minister hield zijn gehoor voor dat inpoldering „niet aan de boezem van dit Kabinet ligt, hoewel dit heel snel kan veranderen”.
Het openbaar lichaam ZUP is de bestuurlijke voorganger van de gemeenten Almere, Dronten, Lelystad en Zeewolde. Na Ket droogvallen van het Flevolandse deel van het IJsselmeer was er geen lokaal bestuur. „En omdat je de mensen voor een geboorteaangifte nu eenmaal moeilijk naar Den Haag kon laten komen, werd een openbaar lichaam ingesteld”, memoreerde Dijkstal. De Wieringermeer (1938-1941) en de Noordoostpolder (1942-1962) kenden ook een dergelijke constructie.
Het hoofd van een openbaar lichaam heette landdrost en is te vergelijken met een burgemeester van een gemeente. Bijgestaan door een adviescommissie bestuurde de landdrost het gebied, in nauw overleg met het provinciaal bestuur en het ministerie van binnenlandse zaken. Zaken zoals openbare orde en veiligheid, rampenbestrijding, milieuzorg en ruimtelijke ordening behoorden tot het takenpakket van een openbaar lichaam.
Perfect systeem
Dijkstal: „Een perfect systeem, maar langzaam maar zeker sloop de democratie de polder binnen”. Als eerste ontstond in 1972 de gemeente Dronten. Lelystad (1980) en Almere en Zeewolde (beide 1984) volgden. Het gebied van het openbaar lichaam ZUP slonk drastisch. Wat nog restte was het Markermeer, inclusief de dijk Lelystad-Enkhuizen, in totaal goed voor een oppervlakte van ruim 48.000 hectare. Het grootste gedeelte (41.252 hectare) valt per 1 januari toe aan Lelystad. Het gemeentebestuur van Almere zwaait vanaf die datum de scepter over de rest.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 december 1995
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 8 december 1995
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's