Oud-poiitiecommissaris Toorenaar overleden
Vermeende misstappen nooit aangetoond
AMSTERDAM (ANP) - In zün vfoonplaats Amsterdam is vrijdag oud-politiecommissaris G. J. Toorenaar overleden. Hij is 69 jaar geworden.
De spraakmakende speurder Toorenaar werkte van 1952 tot 1984 bij de Amsterdamse politie. Hij maakte vooral in de jaren zestig en zeventig carrière. Zijn laatste jaren bij het hoofdstedelijke korps waren minder gelukkig.
Gerard Jan Toorenaar werd op 30 mei 1925 geboren in Den Haag. Zijn vader was politieman. Toorenaar kwam op zijn zeventiende van de hbs en ging in militaire dienst waar hij bij de Huzaren van Boreel werd opgeleid tot officier bij de cavalerie. Op eigen verzoek werd hij ingedeeld bij de marechaussee en ging hij in 1946 als tweede luitenant naar Indonesië. Hij kwam bij de militaire politie van het KNIL in Palembang.
Toorenaar heeft tot 1984 bij de Amsterdamse politie gewerkt waar hij vooral in de jaren zestig en zeventig carrière maakte en de bijnaam „meesterspeurder" kreeg. Hij was onder andere betrokken bij de afwikkeling van de ontvoering van Maup Caransa.
In 1969 werd Toorenaar benoemd tot chef van de narcoticabrigade. Hij was onder meer betrokken bij het opzetten van deze toen nog nieuwe poot van het korps. In 1975 werd Toorenaar benoemd tot commissaris en tot hoofd van de centrale recherche.
Vermeende misstappen .
Eind jaren zeventig kwam een kentering in de loopbaan van Toorenaar. De korpsleiding begon een uitgebreid onderzoek naar vermeende corruptie TOORENAAR en andere misstappen van de commissaris. Zijn positie werd omstreden en dat zou hem uiteindelijk de kop kosten.
In 1980 werd Toorenaar ontheven uit zijn functie als hoofd van de recherche en de narcoticabrigade. Het onderzoek had geen strafbare feiten aan het licht gebracht. Wel werden Toorenaars banden met zware criminelen in strijd geacht met de ethiek binnen het korps. De commissaris werd onmogelijk bij de narcoticabrigade en werd „gedegradeerd" tot chef van het bureau Lijnbaansgracht.
In 1984 ging Toorenaar met pensioen maar zei hij het recherchewerk geenzins vaarwel. Hij richtte een detectivebureautje op. Af en toe dook zijn naam op bij spraakmakende zaken zoals bij de zaak Proksch die voor de kust van Afrika een schip tot zinken zou hebben gebracht om verzekeringspenningen op te kunnen strijken.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 28 november 1994
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van maandag 28 november 1994
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's