Studenten protesteren massaal tegen Ritzen
,Als aasgieren grijpen ze in onze portemonnee"
AMSTERDAM (ANP) Bijna 15.000 studenten en scholieren uit Amsterdam en wijde omgeving hebben gisteren in de hoofdstad luidruchtig en ludieli hun ongenoegen laten blijl^en over de plannen van het kabinet om 500 miljoen gulden te bezuinigen op het hoger onderwijs.
De deelnemers aan deze grootste demonstratie tot nu toe begonnen op de Dam en liepen daarna vreedzaam naar het Museumplein. Hun woede -„als aasgieren grijpen ze in onze portemonnee"- richtte zich vooral op de verkorting van de studieduur tot vier jaar en de schaalvergroting.
In Leeuwarden trokken tussen de tweeduizend en drieduizend hbo-studenten protesterend door de binnenstad naar het Steunpunt Studiefinanciering. Ook elders in het land lieten studenten en scholieren hun ongenoegen blijken over de kabinetsplannen die op dat zelfde moment in de Tweede Kamer werden besproken.
In Apeldoorn bekogelden actievoerende scholieren, er waren er totaal zo'n duizend, 's middags wethouder Gerritsen van onderwijs met eieren en appels. Vervolgens hielden zij een demonstratieve tocht door het centrum. Gerritsen heeft geen aanklacht ingediend en er zijn ook geen scholieren aangehouden. De demonstratie van scholieren van vijf Apeldoornse gemeenschappen liep ten einde in een zware regenbui.
Week vrij
In Nijmegen hebben leerlingen van vijf middelbare scholen gistermorgen hun schoolgebouwen bezet. Zij wilden daarmee bereiken dat de directies van de scholen een advertentie zouden plaatsen, waarin zij zich zouden uitspreken tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Bovendien wilden de scholieren in hun eindexamenjaar een week vrij hebben voor studievoorlichting, „omdat een goede eerste studiekeuze in de toekomst zeer belangrijk zal zijn".
In Arnhem hebben studenten gistermorgen enige uren het hoofdgebouw van de heao bezet. Hun eisen: een staatssecretaris voor studiezaken en een gesprek met minister Ritzen. Bovendien moet het college van bestuur de bezuinigingsplannen in het openbaar afkeuren. De directie van hun school verklaarde zich alvast solidair met de eisen, waarna de bezetters hun actie beëindigden.
De bezetting van de sociologische faculteit in Amsterdam werd snel opgeheven. Resultaat ervan is dat de studenten een actiecentrum krijgen in het gebouw. Dat willen zij tot landelijk centrum maken.
In Sittard bezetten zo'n vijftien jongeren het plaatselijke PvdA-kantoor. Zij eisten dat de Sittardse sociaal-democraten zich distantiëren van de dreigende bezuinigingen op de studiefinanciering en het hoger onderwijs. In Tilbui^ was de Hogeschool Midden-Brabant doelwit. Studenten omhulden het hele gebouw met zwart plastic omdat zij zich „ingepakt" voelen. In Gorinchem uitten scholieren van drie middelbare scholen voor het gemeentehuis hun woede over de kabinetsmaatregelen. In Den Haag struinden enkele honderden studenten door de binnenstad. Zij bezetten korte tijd twee drukke verkeersaders in het centrum en uitten luidkeels hun ongenoegen voor het Tweede-Kamergebouw.
Barbaren
De grote demonstratie in Amsterdam verliep rustig. Tegen de twintig studenten ontkleedden zich tot op de onderbroek om zo het effect van de bezuinigingen te symboliseren. Na afloop van de demonstratie ging ieder zijns weegs, behalve zo'n vijfhonderd studenten die de gelegenheid aangrepen om het gebouw van de faculteiten voor psychologie, economie en scheikunde te bezetten. Volgens de studenten is hen inmiddels een gesprek met minister Ritzen toegezegd. De bezetting ging ondanks die toezegging echter door. Aan de voorgevel hing over vijf verdiepingen naar beneden de tekst: „Alleen barbaren weten wel wat het kost, maar niet wat het waard is".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 november 1994
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 18 november 1994
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's