Heineken-ontvoerder in Paraguay
Frans Meijer heeft een nieuw bestaan opgebouwd
AMSTERDAM - De voortvluchtige Heineken-ontvoerder Frans Meijer (41) heeft een ' nieuw bestaan opgebouwd in Pa-
raguay. Hij was bijna tien jaar spoorloos na zijn ontsnapping uit het Pieter Baan Centrum in
- Utrecht op nieuwjaarsdag 1985.
De bij verstek tot twaalf jaar veroordeelde ontvoerder is opgespoord ' door het weekblad Panorama. In Paraguay doet Meijer, alias de Stekel, zich voor als een Spanjaard, die 'toevallig' '' in Zuid-Amerika verzeild is geraakt. ;• De ondergedoken ontvoerder ex"ploiteert in een buitenwijk van de ^.hoofdstad Asuncion twee bier- en • hamburgerrestaurants. De Amsterdam~ mer is een van de leidende figuren in / een Templo Evangelista en zingt er 'wekelijks in een koor. Hij is opnieuw 'getrouwd met een Paraguayaanse vrouw, en heeft twee zonen en een dochtertje.
Hebberig
In de loop der jaren doken geregeld "geruchten op dat Meijer vras gesignaleerrf in Amsterdam en zijn uiterlijk ;'• door een plastisch chirurg had laten " veranderen. Meijer vluchtte echter "twee maanden na zijn ontsnapping via "België naar Paraguay, waar hij een "' verblijfsvergunning kreeg. Het is de vraag of Meijer wordt uitgeleverd. Nederland heeft geen uitleveringsverdrag met Paraguay.
Frans Meijer is altijd gezien als het brein achter de Heineken-ontvoering. Volgens een mede-ontvoerder was Meijer van de vijf kidnappers „zonder meer het hebberigst". Bij het bepalen van de hoogte van het losgeld dat zou worden geëist van Heineken had Meijer erop gestaan dat dit 100 miljoen moest wezen: „Voor minder doe ik het niet". Meijer werd door zijn 'gabber' omschreven als „een briljant, maar onberekenbaar mens, dat geniale invallen afwisselde met risicovolle stommiteiten".
Na de ontvoering zei Meijer spijt te hebben van zijn misdaad, die hij zelf beschreef als een „onmenselijke • daad". In wanhopige brieven schreef Meijer dat hij soms misselijk werd van zichzelf. Hij leefde als een kat in het nauw en meldde zich na een zwerftocht van een maand op het politiebureau. Hij vertelde zijn aandeel van drie miljoen van het losgeld op het strand bij Zandvoort te hebben verbrand.
Verward
„Schaamt u zich niet", beet Frans Meijer de officier van justitie toe, die een gevangenisstraf van zestien jaar tegen hem eiste. De ontvoerder maakte tien jaar geleden tijdens het strafproces en verwarde en gestoorde indruk. Volgens een psychiater kon zijn brein worden vergeleken met „een herfstlandschap waarboven een lichte nevel hangt". MEIJER
Voor de rechtbank herhaalde Meijer monotoon dat hij zich van de ontvoering van de bierbrouwer Heineken en diens chauffeur Doderer niets kon herinneren. „Veinst meneer Meijer nou of veinst hij niet", wilde rechtbankpresident mr. G. Bodewes toen weten. Om vast te stellen of Meijer krankzinnig was, zou hij worden onderzocht het Pieter Baan Centrum, de psychiatrische observatiekliniek van het ministerie van justitie.
Als Meijer destijds niet was ontsnapt, zou hij inmiddels vrij zijn geweest. Met vermindering van de voorlopige hechtenis en rekening houdend met vervroegde invrijheidstelling heeft hij nu nog zeven jaar cel tegoed.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 augustus 1994
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 augustus 1994
Reformatorisch Dagblad | 22 Pagina's