Ja-woord Karadzic voor Westen te mager
Onmiddellijk staakt-het-vuren geëist
ATHENE/SARAJEVO (DPA/AFP/RTR/UPI) - De ondertekening van het vredesplan voor Bosnië-Hercegovina door Radovan Karadzic, de leider van de Bosnische Serviërs, is weliswaar positief ontvangen door het Westen, maar ook onvoldoende geacht. Washington, Moskou en Parijs lieten weten dat Karadzic als gebaar van goede wil onmiddellijk moet instemmen met een staakt-het-vuren.
„De daad moet nu bij het woord worden gevoegd", zei de Amerikaanse president Bill Clinton in een verklaring. Minister van buitenlandse zaken Warren Christopher liet ook weten dat er „meer dan een handtekening onder een vredesplan nodig is om de internationale gemeenschap ervan te overtuigen dat het de Bosnische Serviërs menens is".
Hij zei hoopvol maar ook sceptisch te zijn over de berichten uit Athene en herinnerde eraan dat Karadzic in augustus vorig jaar ook zijn handtekening zette onder een ambitieus vredesplan, maar dat niet één van de bepalingen was uitgevoerd.
Christopher, die gisteren in Londen aankwam, zet zijn rondreis door Europa voort om de Europese bondgenoten te polsen over een eventueel militair optreden tegen de Bosnische Serviërs indien dezen zich niet aan hun woord houden.
Lord Owen, de EG-bemiddelaar in het conflict in het voormalige Joegoslavië, sprak van een „een gelukkige dag" en prees Karadzic' moed om zich uiteindelijk aan het vredesplan te binden. Het belangrijkste is dat Karadzic zijn delegatie voor het vredesplan heeft weten te winnen, aldus Owen die het plan samen met de VN-bemiddelaar Cyrus Vance opgestelde.
Parlement
Hoeveel Karadzic' handtekening uiteindelijk waard is moet woensdag blijken, als het Bosnisch-Servische parlement bijeenkomt, dat vorige week nog het vredesplan van de bemiddelaars afwees. Vooraanstaande leiders van de Bosnische Serviërs lieten zich meteen negatief uit over het akkoord van Athene, waar vertegenwoordigers van alle bij de burgeroorlog betrokken partijen deelnamen aan de Bosnië-conferentie.
„Het parlement zal zijn mening niet herzien", zo verzekerde Todor Dutina, onderminister van buitenlandse zaken van de zelfuitgeroepen republiek.
Pressie
Moslims en de Bosnische Kroaten hebben in een eerder stadium hun goedkeuring gegeven aan het vredesplan dat onder meer voorziet in de opdeling van Bosnië in tien autonome provincies. De moslims, de Kroaten en de Bosnische Serviërs krijgen elk de zeggenschap over drie provincies; de hoofdstad Sarajevo en omringend gebied komen onder gezamenlijk bestuur te staan.
De komende dagen zal de internationale gemeenschap de druk op de Bosnische Serviërs flink opvoeren om akkoord te gaan met de vredesregeling. Ook Belgrado zal de Bosnische Serviërs pressen niet dwars te gaan liggen, zo maakten de Joegoslavische minister van buitenlandse zaken, Vladislav Jovanovic, en de Servische president Slobodan Milosevic duidelijk. „Ik hoop en verwacht dat het parlement de belangen van het Servische volk erkent", aldus Milosevic. Milosevic noemde het vredesplan van Vance en Owen een internationale garantie voor een „rechtvaardige en noodzakelijke vrede".
Het Nederlandse ministerie van buitenlandse zaken toonde zich gisteren terughoudend over het akkoord van Athene. Het is volgens een woordvoerder nog te vroeg om conclusies te trekken.
De gevechten in grote delen van Bosnië-Hercegovina gingen de afgelopen dagen gewoon door. Alleen al in de Bosnische hoofdstad Sarajevo stierven door nieuwe Servische artillerieaanvallen acht mensen en raakten er 15 zwaargewond. Volgens Bosnische media lagen ook de moslim-enclave Bihac (in het westen van Bosnië) en Gorazde (in het oosten) onder zwaar vuur van de Serviërs. Daarbij zouden vele tientallen doden zijn gevallen.
Zie ook pag. 5 "Bosniërs hopen alleen nog op de VS".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 3 mei 1993
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 3 mei 1993
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's