l^^gogiigiignBBBIS
^^^ Redactie: Geertje Otten
Graskip (I)
Er komt een nieuw keurmerk voor eieren. De batterij-, scharrel- en volièrekip kenden we al, binnenkort wordt de grasvariant gelanceerd. Of nee, eigenlijk is dat niet waar. De eerste graseieren liggen namelijk al in de supermarkt, maar dan wel op heel kleine schaal. Het moment van een wat grootsere aanpak is aanstaande.
Graseieren worden op de markt gebracht door de Stichting Gras Merk uit Borger. Deze organisatie wil „de verkoop gaan stimuleren van produkten van dieren die weer van een gezond buitenleven kunnen genieten".
Het grasei moet volgens de stichting niet verward worden met het scharrelei. „In tegenstelling tot wat de meeste mensen denken, loopt de scharrelkip nog steeds niet buiten. Zij zit weliswaar niet meer in een legbatterij, maar "scharrelt" in een gigantisch kunstverlicht "kippenhok" te midden van duizenden lotgenoten", beklemtoont de stichting in een perslsericht.
De eisen waaraan graseieren moeten voldoen, zijn dus wat diervriendelijkheid betreft zwaarder. De kippen moeten de hele dag door naar buiten kunnen gaan, als ze daar behoefte aan hebben. Sterker nog: ze dienen daartoe gestimuleerd te worden. "Buiten" houdt in een begroeid terrein -vandaar natuurlijk de 'naam, "grasei"- waar geen chemische
Graskip (II)
Een woordvoerder van het produktschap pluimvee en eieren schat dat er ondertussen iets meer dan tien pluimveebedrijven zijn die graseieren leveren. „De stichting Gras Merk is een commerciële organisatie, die eieren produceert volgens de richtlijnen die de EG heeft vastgesteld. Het nationale Controleburo Pluimvee en Eieren houdt daar toezicht op", weet hij.
Hij heeft geen idee of dit nieuwe merk in een behoefte voorziet. „Dat moet de consument maar uitmaken". De prijs van het grasei zal naar verwachting wat hoger uitpakken dan die voor een scharrelei. „Maar de supermarkt die ze verkoopt, bepaalt de hoogte. Daar zijn verder geen voorschriften voor".
Vorig jaar at een gemiddelde Nederlander 172 eieren (inclusief verwerkte produkten en koekjes en gebak en zo). De gewone eieren zijn binnen de huishoudelijke aankopen nog steeds het meest populair. 30 procent was afkombestrijdingsmiddelen aan te pas mogen zijn gekomen. ledere kip dient minstens 2,5 vierkante meter ruimte tot haar beschikking te hebben.
Aan het binnenverblijf van de graskippen worden ook de nodige voorwaarden gesteld, onder andere wat betreft inrichting, verlichting, ventilatie en capaciteit (maximaal zeven kippen per vierkante meter). De kippen mogen zelf niet afkomstig zijn uit een legbatterij, bovendien is het verboden om de vleugelpunten te verwijderen. Ze mogen wel "gekortbekt" worden, maar dat" moet zorgvuldig gebeuren, zodat er in ieder geval nog „normaal" gegeten en gedronken kan worden.
Graskippen krijgen volgens de voorschriften van de stichting alleen granen, peulvruchten en groenvoer te eten, aangevuld met mineralen en vitaminen. Chemische kleurstoffen zijn verboden. „Dat laatste blijkt trouwens ook volkomen overbodig, want het gras en het groenvoer geven de dooier van het grasei de natuurlijke oranje-gele kleur van weleer terug, die bij ieder grasei weer anders is. Niet alleen is het grasei vriendelijker voor de kip, maar het ontbreken van chemicaliën komt natuurlijk ook de gezondheid van de mens en het milieu ten goede", om het persbericht nog maar eens te citeren. stig van scharrelkippen, 4 procent uit een volièresysteem. Graseieren deden in 1992 nog niet mee. Over de prijzen weet de woordvoerder van het produktschap te melden dat een batterij-ei vorig jaar 21 cent kostte, een volière-ei kwam op 23 cent en voor een scharrel-ei moest 28 cent worden neergeteld.
„Scharrelkippen lopen vrij op de bodem van een stal rond, ze zitten niet in batterijen. Volière-kippen hebben verschillende etages tot hun beschikking^. Zij kunnen dus ook nog wat fladderen. Dat de prijs per stuk voor volière-eieren lager is dan van een scharrel-ei komt doordat er door het etagesysteem meer dieren in één stal kunnen worden ondergebracht". Het vorig jaar geïntroduceerde volière-ei wordt nog niet in alle winkels verkocht. „Maar als Nederlands grootste supermarkt het wel in het assortiment heeft schiet het wel lekker op".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 april 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's

Bekijk de hele uitgave van zaterdag 10 april 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's