Randstad rekent op groei uitzendwerk
Omzet holding groeide in '92 15,5 procent
DIEMEN (ANP) - Randstad Holding (uitzendbureau, schoonmaakbedryf, beveiliging en andere dienstverlening) voorziet voor het uitzendwezen een grote toekomst. Momenteel werkt in de Europese Gemeenschap gemiddeld 0,7 procent van de beroepsbevolking via een uitzendbureau. Dat percentage kan in de komende twintig jaar richting 4 procent gaan. In absolute getallen betekent dat een groei van 1,5 miljoen tot zes miljoen uitzendkrachten.
Bij de presentatie van het jaarverslag schetste algemeen directeur drs. F. J. D. Goldschmeding van Randstad gisteren de toekomst voor het uitzendwerk voor de komende twintig jaar. Hij houdt rekening met een groei van de uitzendmarkt in Europa met 10 procent per jaar. Randstad zal daar volgens hem nog bovenuit komen „wegens onze financiële soliditeit. We zijn klaar voor de volgende sprong". Vorig jaar groeide de omzet van Randstad met 15,5 procent tot ƒ 3,01 miljard en steeg het aantal vestigingen van 517 tot 741. De autonome groei bedroeg zo'n 2,5 procent. De uitzendactiviteiten van Randstad besloegen circa 90 procent van de omzet. De nettowinst zakte van ƒ 98,5 miljoen tot ƒ91,5 miljoen.
Een belangrijke stap voor Randstad betekende de overneming van de Flexgroep, actief in Nederland, België en Frankrijk, en de overneming van HC Professional Systems en HCS Opleidingen. Verder nam Randstad in de VS (Atlanta) Temp Force over met in totaal twaalf vestigingen. De onderneming telde vorig jaar 3.600 eigen werknemers en inclusief het uitgezonden personeel 77.000 personeelsleden.
Penetratiegraad
Randstad betaalde voor Flex ƒ 15 miljoen in contanten en loste voor de nieuwe dochteronderneming ƒ 70 a 75 miljoen aan hoogrentende leningen af. Na de overneming is Flex onmiddellijk ingrijpend gereorganiseerd en werd het aantal vestigingen verminderd van 185 tot 174. Afgelopen jaar was het nettoresultaat Ucht negatief. Voor het lopende jaar staan Flex Interim (Parijs) nog verdere reorganisaties te wachten, waardoor enkele tientallen arbeidsplaatsen zullen verdwijnen.
In Nederland is het uitzendwezen volgens Goldschmeding een niet meer weg te denken verschijnsel. De verhouding van het aantal uitzendkrachten ten opzichte van de beroepsbevolking ligt in Nederland ver boven het gemiddelde. De „penetratiegraad in Nederland is 2,2 procent en dat is véél". In Frankrijk is het 1,5 procent. In Duitsland is het maar 0,5 procent.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 26 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 30 Pagina's