Minister aarzelt in orkestcompromis
D'Ancona moet gaan praten met provincies
DEN HAAG (ANP) - Minister D'Ancona (WVC) is „zeer beduclit" om het compromisvoorstel voor de orkestvoorziening van Gelderland en Overijssel over te nemen. Ze moet er van de Tweede Kamer echter wel bereidwillig over gaan praten met de provincies en de betrokken instellingen. Dat bleek, gisteren in Den Haag tijdens het mondelinge overleg over de kwestie.
CDA en PvdA zijn zelfs vóór het plan van de provincies, waarin Amhem een orkest van 90 mensen en Enschede een orkest van 79 mensen krijgt. De provincies betalen dan elk een aantal formatieplaatsen. Ook de andere partijen staan niet afwijzend tegen het dinsdag ingediende voorstel van de provincies, zij het met soms forse vraagtekens.
De minister moet in elk geval snel kijken of het compromis een oplossing is. Zo niet, dan kan zij haar eigen voorstel weer van stal halen. Dat houdt in dat Het Gelders Orkest en Forum Filharmonisch fuseren en als standplaats Arnhem krijgen. Deze opzet laat extra geld over om de nieuw op te richten Reisopera beter te laten functioneren.
De minister ziet allerlei haken en ogen aan het compromis. Met name de „ontbindende voorwaarde" die de provincies hebben gesteld aan de garantie die zij zou moeten geven. Gelderland en Overijssel willen dat die zich uitstrekt over deze en de volgende Kunstenplanperiode, dus tot het jaar 2000. Volgens de bewindsvrouw kan dat helemaal niet, omdat zo de systematiek van vierjaarlijkse beoordeling door de Raad voor de Kunst buiten spel wordt gezet. CDA en PvdA vinden dat er best een „relatieve" garantie kan worden geboden. De minister voorziet verder een overaanbod aan symfonische muziek in het oosten als er twee orkesten actief zijn. Aan de hand van. cijfers toonde ze aan dat de concerten van Het Gelders Orkest en Forum Filharmonisch toch al minder worden bezocht dan die van bij voorbeeld het Brabants Orkest en het Noordhollands Filharmonisch. Zo worden de orkesten toch weer kwetsbaar, denkt ze.
Bovendien moet de opera de rekening betalen, klaagde D'Ancona, want daarvoor is nu geen extra geld. Het CDA vindt dat de minister te zwaar aan de opera tilt en dat bij voorbeeld Rotterdam en Den Haag wel om een bijdrage kan worden gevraagd als ze van die zogeheten Reisopera gaan profiteren.
Duurder
Verder zouden de twee orkesten ook twee staven moeten hebben en dat kost alweer drie ton meer. De twee orkesten zouden volgens een berekening van D'Ancona ook nog een miljoen gulden voor operabegeleiding moeten krijgen, terwijl zij er in haar oorspronkelijke plannen van uit was gegaan dat de operabegeleiding door het nieuwe orkest om niet zou gebeuren. In totaal komt D'Ancona bij uitvoering van de plannen van de provincies twee miljoen op haar Cultuurnota tekort.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's