A'dam wil gebruik hard druss strairen
Van Thijn: Met het ergste beginnen
AMSTERDAM (ANP) - Amsterdam overweegt in de algemene plaatselijke verordening (apv) een artikel op te nemen waarmee het mogelijk wordt het openlijk gebruik van hard drugs strafbaar te stellen.
Dat deelde burgmeester E. van Thijn gisteravond mee tijdens een PvdA-bijeenkomst in het Vakbondsmuseum in Amsterdam over de veiligheid en leefbaarheid in de stad.
Van Thijn zei zich te ergeren „aan het geblaat" over een verscherping van het soft-drugsbeleid en de „paniekvoorstellen" die momenteel in Den Haag over tafel vliegen. „Laten, we toch bij het ergste beginnen".
De burgemeester erkent dat een Amsterdamse maatregel eigenlijk een noodgreep is. „Het zou wettelijk geregeld moeten worden en het cellentekort mag daaraan niet in de weg staan". Momenteel heeft Amsterdam uitsluitend door het opleggen van zogenoemde acht-uurs of veertiendaagse verboden de mogelijkheid junks die zeer veel overlast veroorzaken, enige tijd de toegang tot een bepaald deel van de stad te verbieden. Per week gebeurt dat zeker vijf a zes keer.
Integrale aanpak
Hoofdcommissaris van politie E. Nordholt pleitte voor een integralere aanpak van het criminaliteitsprobleem. De tweehonderd cellen extra die Amsterdam onlangs toegezegd heeft gekregen, zijn volgens hem een sluitstuk en geen oplossing: „We kunnen er momenteel wel tweeduizend vullen". Huisvesting, scholing en werk zijn volgens hem zaken waaraan meer aandacht moet worden besteed. De hoofdcommissaris pleitte voor een baangarantie voor criminele jongeren die in wat hij noemde „rijksvakintematen" worden geschoold. Momenteel gaat 70 procent van de Amsterdamse jongeren die zich schuldig hebben gemaakt aan straatroven of overvallen opnieuw het criminele pad op wegens gebrek aan uitzicht op een baan of een huis. Volgens Nordholt moeten er radicale keuzes worden gemaakt om te voorkomen dat de jeugdcriminaliteit nog sterker groeit.
Gevaarlijke kant
Staatssecretaris A. Kosto van Justitie waarschuwde voor de gevaarlijke kant aan dit op zichzelf „goede recept". Banen en woningen zijn een schaarstegoed, aldus Kosto. „Je moet je afvragen of je die dan bij voorrang moet geven aan mensen die op het verkeerde pad zijn gegaan. Dat is een wezenlijk probleem dat we onder ogen moeten zien".
Van Thijn bepleitte ook een onderzoek naar de mogelijkheden om psychisch gestoorde mensen die door hun omgeving als een bedreiging worden gezien, eerder in bewaring te stellen.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's