Hartpatiënte krijgt inwendig kimsthart
UTRECHT (ANP) - Een 36-jarige vrouw die chronische hartklachten heeft, heeft op 14 maart in het Academisch Ziekenhuis Utrecht (AZU) als eerste in Nederland een pomp geïmplanteerd gekregen ter ondersteuning van de hartfunctie.
Bij de operatie waren ook speciaUsten betrokken van het Sint Antoniusziekenhuis in Nieuwegein. Beide ziekenhuizen hebben dit gisteren bekendgemaakt. /
De vrouw was in eeii levensbedreigende toestand opgenomen in het AZU. Ze kwam in principe in aanmerking voor een harttransplantatie. Door de plotseling verslechterde bloedcirculatie door het falende hart was ze in zo'n slechte conditie geraakt, dat ze zonder het inplanten van het kunsthart (de TCI Heartmate) binnen 24 uur zou zijn overleden.
Ze verkeert nu in „een kritische, doch stabiele fase". Door toepassing van de inwendige pomp wordt geprobeerd de bloedsomloop in stand te houden om de lichaamsfuncties de mogelijkheid te geven zó ver te herstellen dat harttransplantatie mogelijk wordt.
Platte pomp
De Heartmate bestaat uit een platte pomp die in de buikholte wordt geïmplanteerd en die op de linker hartkamer en de grote lichaamsslagader wordt aangesloten. Dit inwendige kunsthart kan tijdelijk (enkele maanden tot meer dan een jaar) de pompfunctie van het zieke hart volledig overnemen.
De uitwendige krachtbron van de pomp zit in een verrijdbare houder, zodat de patiënt zich na een periode van herstel zelfstandig kan bewegen.
Bij patiënten op een vvachtlijst voor harttransplantatie kan de hartfunctie zodanig verslechteren dat de bloedsomloop tekortschiet. Dit kan leiden tot schade aan nieren en lever. Van de patiënten die voor een harttransplantatie in aanmerking komen, overlijdt 15 tot 30 procent mede door dergelijke problemen voordat er een geschikt donorhart beschikbaar is. Voor deze groep zou de Heartmate levensreddend kunnen zijn, aldus AZU en Antonius.
Het AZU vormt samen met het Academisch Ziekenhuis Groningen een van de twee harttransplantatiecentra in Nederland. Jaarlijks ondergaan 20 a 25 patiënten in het AZU een harttransplantatie. De specialisten schatten dat maximaal drie tot vier patiënten per jaar de • Haertmate nodig hebben.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's