Goedkopere 2X)rg moet duur'bed'vervangen
Simons presenteert beleid geestelijke gezondheidszorg
AMSTERDAM (ANP) - Staatssecretaris Simons (Volksgezondheid) denkt dat binnen enkele jaren minstens 4500 plaatsen in psychiatrische ziekenhuizen kunnen verdwijnen. Dat blijkt uit de nota "Onder Anderen" die hij vandaag in Amsterdam heeft gepresenteerd.
In de nota zet hij het toekomstig beleid op het gebied van de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) uiteen. Simons verwacht dat het aantal kleinere klinieken ofwel multifunctionele eenheden (MFE'en) de komende jaren zal stijgen tot minstens 40. Daardoor zullen in de psychiatrische ziekenhuizen 2400 bedden minder nodig zijn. Daarnaast kunnen door het verder ontwikkelen van allerlei vormen van begeleid wonen nog eens minstens 2000 ziekenhuisbedden overbodig worden.
Om substitutie (het vervangen van dure door goedkopere vormen van zorg) te bevorderen, wil Simons korten op de budgetten van de psychiatrische ziekenhuizen.
Ook zal hij psychotherapeuten die geen psychiater zijn (maar bij voorbeeld psycholoog) toestaan zelfstandig psychotherapie te geven. Maar dan wel voor een lager tarief dan dat van de psychiater.
Zorgwekkend
Dat veel mensen, vooral jongeren, het in deze maatschappij niet redden, noemt Simons zorgwekkend. Omdat hierbij talloze maatschappelijke factoren een rol spelen, is dit een vraagstuk dat niet alleen door Volksgezondheid kan worden opgelost. Als voorbeelden noemt Simons werkloosheid, kinderen die in de knel komen bij echtscheidingen, een toenemend gevoel van onveiligheid en een groeiend aantal ouderen dat vereenzaamt.
In 1990 deed één op de zes mensen met ernstige psychische problemen een beroep op de GGZ, in het jaar 2000 is dat één op de vier. Alleen een krachtige gezamenlijke aanpak kan volgens de staatssecretaris uitkomst bieden. Hij denkt daarbij aan zorgprogramma's rond doelgroepen, uitgevoerd door „circuits" waarin de GGZ nauw samenwerkt met anderen, bij voorbeeld maatschappelijk werk, daken thuislozenzorg, justitie en werkgelegenheidsprojecten.
Een dergelijke aanpak vindt Simons nodig voor groepen als incest- en geweldsslachtoffers, verslaafden, groepen allochtonen, vluchtelingen en asielzoekers, oorlogsslachtoffers en arbeidsongeschikten met psychische problemen.
Knellende regels
Doordat allerlei knellende overheidsregels verdwijnen, zal veel meer zorg op maat mogelijk worden. Zo hoeft een psychiatrisch patiënt voor behandeling, dagbesteding en een bed niet per se naar een psychiatrisch ziekenhuis. Hij kan meer gebaat zijn bij een verblijf in een sociaal pension, ambulante behandeling door een Riagg en dagbesteding in een centrum dat ook aan arbeidsrehabilitatie doet. Simons gaat de vorming van multifunctionele eenheden verder stimuleren. Op den duur kunnen het er 80 worden. De MFE'en kunnen bijdragen aan opnamevervangende deeltijdbehandeling. Minstens 30 tot 40 procent van de patiënten die nu in psychiatrische ziekenhuizen zijn opgenomen, zou hiervoor in aanmerking komen.
Verkokering
Bij de langdurige zorg zullen allerlei vormen van begeleid wonen -tot en met sociale pensions- worden gestimuleerd. Over de kinder- en jeugdpsychiatrie zegt Simons dat de huidige verkokering tussen volksgezondheids-, justitie- en welzijnsinstellingen moet worden afgebroken.
Hij wil zoveel mogelijk bevorderen dat geestelijk gestoorde delinquenten doorstromen van justitie naar de GGZ. Ook de doorstroming naar begeleid wonen zal worden bevorderd, evenals het bieden van ambulante hulp aan delinquente patiënten. Ten slotte vergt het grote aantal gedetineerden met psychische stoornissen bijzondere aandacht.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's