Slag om Huambo kostte 15.000 mensenlevens
Dramatische gevolgen nu pas zichtbaar
LOEANDA (AFP) - De slag om Huambo, de tweede stad van Angola, heeft duizenden mensen het leven gekost. Honderden zijn omgekomen bij hun pogingen het oorlogsgeweld te ontvluchten, terwijl er meer dan 6000 inwoners ronddwalen in de bush, zo meldden Angolese kranten gisteren.
In de bossen rond de stad zijn de lijken van honderden inwoners van Huambo gevonden, die op hun lange mars naar de provinciehoofdstad Benguela van honger en dorst zijn omgekomen, zo schrijft de "Jornal de Angola". De slag om Huambo, een van de bloedigste in de opnieuw opgelaaide burgeroorlog in Angola, duurde 56 dagen en heeft ten minste 15.000 mensen het leven gekost. De stad, die in handen is van de verzetsbeweging Unita, is nog steeds ontoegankelijk voor hulporganisaties.
Huambo is niet meer dan een verzameling ruïnes, ontdaan van menselijk leven, vertellen ontkomen ooggetuigen.
Ziekenhuizen
Ten minste 13.000 vluchtehngen zijn er in geslaagd Caimbambo, in de provincie Benguela te bereiken. Het afgelopen weekeinde hebben het Wereldvoedsel Programma (WFP) en Artsen Zonder Grenzen 300 ton levensmiddelen en medicamenten naar Caimbambo overgebracht, maar de organisaties vrezen dat dit onvoldoende is.
De ziekenhuizen in Benguela, Lobito en Catumbela zijn overvol en niet in staat alle vluchtelingen te helpen die iedere dag met honderden tegelijk blijven binnenstromen. In Benguela wachten bij voorbeeld al dagen honderden mensen in de gangen van het ziekenhuis op behandeling, aldus de Jornal de Angola.
De mars van de vluchtelingen uit Huambo, die verzwakt zijn door water- en voedselgebrek en 400 kilometer te voet moeten afleggen voor zij Benguela bereiken, is nog moeilijker geworden door het slechte weer dat het gebied momenteel teistert. Het leger is daardoor niet meer in staat de vluchtelingen met helikopters op te pikken.
Ook in Lubango, de hoofdstad van de provincie Huila, is de situatie dramatisch, zo meldt de gouverneur van de provincie, In de stad hebben 30.000 vluchtelingen uit door het verzet bezette dorpen onderdak gezocht.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 25 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 36 Pagina's