Kamer tegen PvdA'plan vergunningen soft drugs
CDA wil dwang bij afkicken criminelen
DEN HAAG - De CDA-fractie wil het mogelijk maken dat criminele drugsverslaafden verplicht worden zich te laten afkicken. De PvdAfractie is wel voor uitoefening van drang, maar wil niets van dwang weten. De sociaal-democraten zijn voor een vergunningenbeleid voor de teelt van Nederlandse hennep (nederwiet). Dat voorstel stuit evenwel op grote bezwaren bij de CDAfractie.
Dit bleek gisteren op de eerste dag van het debat in de Tweede Kamer over de evaluatie van het drugsbeleid. Ook de fracties van VVD, SGP en GPV -met het CDA een meerderheid in de Kamer- zijn tegen een vergunningenbeleid. De PvdA-woordvoerder Stoffelen stelde gisteren ook voor een vergunningenstelsel voor de handel van softdrugs in coffeeshops te ontwerpen.
Maar ook dit voorstel stuitte op tegenstand bij CDA, VVD, SGP en GPV. Volgens het CDA-kamerlid Koffeman zou de geloofwaardigheid van ons land in de internationale samenleving grote schade oplopen. De CDA'er zag in het voorstel van zijn coalitiegenoot een legalisering van soft drugs. „En daar zijn wij tegen". Deze legalisering is in strijd met internationale afspraken en trekt kopers uit het buitenland aan.
Stoffelen wil door een streng vergunningenbeleid het aantal coffeeshops (momenteel 1500), waar de handel in soft drugs wordt gedoogd, halveren. Bovendien zou in de shops met een vergunning alleen nederwiet mogen worden verhandeld en dan nog wel aan mensen boven de 18 jaar. Nu is de leeftijdgrens 16 jaar. Door een vergunningenstelsel voor de teelt van nederwiet kan de cannabismarkt aan de greep van de georganiseerde misdaad worden onttrokken, zo meent Stoffelen.
Landbouwdoeleinden
Koffeman is in principe tegen elke kweek van hennep of nederwiet. Als er al nederwiet moet worden gekweekt, bij voorbeeld voor landbouwdoeleinden, dan moet daarvoor een vergunningenstelsel worden ontworpen.
Volgens de CDA'er is er een categorie drugsverslaafden, die een gevaar vormt voor zichzelf en hun omgeving. Die verslaafden moeten gedwongen kunnen worden zich te laten afkicken. Dwangopname zou, volgens Koffeman, juridisch mogelijk zijn. Stoffelen wil van dwang niets weten. Uitoefenen van aandrang is beter, want dat ontstaat er een zekere motivatie bij de verslaafde voor het afkicken. Dat nu vond Koffeman een verouderd standpunt.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's