Nederlandse uitvoer buiten EG relatief laag
Van Rooy wil export naar Azië bevorderen
WASHINGTON (ANP) - Nederland verwaarloost de export naar landen buiten de EG. Het aandeel van de Nederlandse export naar landen buiten de EG is de afgelopen drie jaar van 24 procent naar 20 procent gedaald, en is daarmee percentsgewijs het laagste van alle EG-Ianden. Dat verklaarde K. de Jong, de directeur van de Nederlandse Kamers van Koophandel in de Verenigde Staten, gisteren.
Juist in tijden van recessie proberen andere EG-landen de export naar landen buiten de EG te bevorderen. Maar zowel het Nederlandse bedrijfsleven als de overheid blijft volgens De Jong achter. De cijfers betekenen niet dat de Nederlandse export buiten de EG kleiner is dan die van andere EG landen, alleen dat de verhouding tussen export binnen en buiten de EG in Nederland ongunstiger is dan in andere EG-landen.
De verwaarlozing van de handelsbetrekkingen met het buitenland buiten de EG heeft volgens De Jong tot gevolg dat Nederland onder meer zijn positie en naam als entree voor buitenlandse bedrijven in de EG verliest.
Beurzen
Vooral Frankrijk timmert op dat gebied met steun van de Franse overheid aan de weg. Maar de Nederlandse overheid heeft zijn steun voor exportbevordering buiten de EG de afgelopen jaren verminderd van ƒ 3 miljoen tot ƒ 750.000 per jaar. De Jong vindt het onverstandig dat zowel de Nederlandse overheid als het bedrijfsleven winstgevende exportmarkten in de Verenigde Staten, Canada, Japan en andere industrielanden verwaarloost. Juist nu in Amerika de economische groei weer op gang komt, is het zaak voor zowel de overheid als het bedrijfsleven zich meer op de doUarlanden te richten, aldus De Jong. Hij ziet het resultaat van de verwaarlozing onder meer op Amerikaanse industriebeurzen: daar komen nu veel minder Nederlandse bedrijven hun produkten aanprijzen dan enkele jaren geleden. Dat is volgens De Jong onder meer het gevolg van het feit dat de EVD niet langer actief aan exportbevordering doet.
Staatssecretaris Yvonne van Rooy voor buitenlandse handel zegt in reactie op de kritiek van De Jong dat gezien het beperkte budget Nederland daar aan exportbevordering moet doen waar het de grootste toegevoegde waarde oplevert. Op een goed toegankelijke markt, zoals de VS, is dat volgens haar niet zinvol. Volgens Van Rooy is het voor de overheid zaak zich bij exportbevordering op Azië, de sterkst groeiende markt ter wereld, te gaan richten.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 24 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 18 Pagina's