Herv. synode betreurt proces in beheerskwestie
Moderamen gemachtigd verweer te voeren namens de kerk
DOORN - De hervormde synode betreurt het dat een 73-tal hervormde kerkvoogdijen van vrij beheer de Hervormde Kerk voor de wereldlijke rechter heeft gedaagd, in verband met de recentelijk ingevoerde bepaling dat voortaan de kerkeraad de jaarstukken van de kerkvoogdijen dient goed te keuren. De synode gaf gisteren officieel het moderamen de machtiging om het verweer namens de kerk bij de rechter te gaan voeren
Diaken J. Eits uit Maartensdijk, die samen met ds. J. G. van Loon (Sint Maartensdijk) tegen de aangenomen motie stemde waarin de zorg over de gang van zaken werd uitgesproken, betreurde het dat de kerk op het gebied van het belijden voor ruimte en pluriformiteit is, maar op het gebied van bestuur en beheer zo precies reageert. Hij had overigens liever een geding om de waarheid gezien dan dit geding, zo zei hij. Ds. A. van de Beek (Rijssen) vond het meer bijbels en kerkelijk dat de bezwaarden de weg van de Commissie van Bezwaren en Geschillen hadden bewandeld. De Hervormde Kerk heeft inmiddels voor deze kwestie al een advocaat in dienst genomen.
Veel in prullenbak
De hervormde synode besprak gisteravond in een informatieve ronde het onderzoeksrapport "Ruim aan bod", dat vorig jaar november door de Protestants-Christelijke Hogeschool De Vijverberg werd verricht. Het onderzoek behelst een zogeheten "afnemersanalyse", een onderzoek naar de afneemcapaciteit van alles wat vanuit de bovenplaatselijke organen de gemeenten wordt ingestuurd.
Uit de resultaten daarvan bleek dat 35 tot 80 procent van de gemeenten niets doet met de aangeboden post. Meer meer dan de helft van deze post verdwijnt in de prullenbak. Wel wordt het werk van de provinciale organen van de kerk vrij breed gewaardeerd. Uit het onderzoek blijkt dat de gemeenten in overgrote meerderheid een flexibele, minder bureaucratische organisatie wensen. Een vrij grote minderheid (ten minste ca. 40 procent) wil drastische ingrepen in het bovenplaatselijk niveau; onder predikanten is dit zelfs 58 procent.
Meer communicatie
De Centrale Beleidsstaf (CBS) erkent in haar reactie op dit rapport -gisteren ter bespreking van de synode- dat de communicatie tussen de landelijke en provinciale organen en tussen de provinciale organen onderling over het aanbod van de dienstverlening aan de gemeenten beter gestructureerd moet worden. Het aanbod moet gerichter en efficiënter aangestuurd worden en de bureaucratie moet worden teruggedrongen, aldus de CBS.
Er is een permanente communicatielijn nodig, zo vindt de CBS, zodat de aanbieders op de hoogte blijven van wat er in de gemeenten leeft. „Anderzijds geldt dat wat voor de ene gemeente van wezenlijk belang is, voor de andere ongewenst en dus laag gewaardeerd is. Dat zegt daarom niet zozeer iets over de kwaliteit en het bestaansrecht van die activiteit, maar meer over de verschillen tussen de gemeenten onderling in de Nederlandse Hervormde Kerk", aldus de CBS.
CBS-lid en adviseur van de afnemingsanalyse A. Noordsij zei dat het verleidelijk is om de schokkende resultaten direct om te zetten in maatregelen. „Harde cijfers maken moeilijke keuzen gemakkelijk", maar het getuigt van weinig beleid en doelt slechts op symptoombestrijding. De CBS ziet volgens hem „het ontbreken van de communicatie" als essentie van het rapport. Diaken Eits wilde het liever omkeren: Als communicatie goed is, dan is het aanbod meer afgestemd op de wensen van de gemeenten. Ouderling B. van Bokhoven (Linschoten) vond dat de reactie van de CBS op de afnemersanalyse „verdedigend en relativerend" was overgekomen. Hij constateerde bij de reactie van het CBS „een primaat van de landelijke kerk", waarbij uitgegaan wordt van een „onjuiste splitsing van de taak van de landelijke kerk en de gemeenten". „Er mag geen kloof zijn tussen landelijk en plaatselijk".
Ouderling Burggraaf vond dat de lage score wijst op een te eenzijdig aanbod, waarbij verenigingen en modaliteitsorganisaties veel beter aansluiten bij de gemeenten. Bovenplaatselijke organisaties zijn er ten behoeve van de gemeenten, niet ter wille van zichzelf, zo benadrukte hij.
In de november-vergadering zal de synode tot de besluitvorming komen ten aanzien van de afnemersanalyse.
Benoemingen
Verder werd het moderamen een brochure over het racisme aangeboden, geschreven door de (hervormde) Projectgroep Pluriforme Samenleving. De brochure is een uitvloeisel van de bespreking die de hervormde synode vorig jaar wijdde aan de vragen rond het racisme. De synode besloot toen dat educatief materiaal vervaardigd moest worden, zodat plaatselijke kerkelijke groepen over racisme in gesprek zouden komen.
De brochure, die als titel heeft "En God zag dat het zeer goed was... Racisme is zonde", is onderdeel van het tijdschrift "Toerusting", waar ook de gereformeerden en het Vrijzinnig Protestants Centrum voor Maatschappelijke Toerusting bij betrokken zijn. „Bij Jezus was nooit je bestaansrecht in het geding. Hij sprak de mens aan op wat behoorde te zijn, niet op wat zij zijn", aldus Doreen Hazel namens de Projectgroep.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 20 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's