In de storm van het leven
Boodschap voor jongeren niet altijd even duidelijk
Een ongehuwde moeder laat haar kindje adopteren. Een onverschillige jongen gaat op in sport en popmuziek. Trouw en ontrouw, echte liefde en onzuivere liefde. De onderwerpen van enkele jeugdromans die onlangs verschenen.
„„Lieve... moeder... u bent toch wel echt mijn... moeder?" Er is geen antwoord, er zijn alleen maar tranen. Ze kussen elkaar... hier zijn geen woorden nodig". Ontroering en emotie alom als moeder Hermien en dochter Sonja elkaar na achttien jaar ontmoeten. Deze gebeurtenis is echter niet het happy end van een dramatisch verhaal. "Moeder, waarom gaf je mij weg?" laat er nog een romance op volgen.
Op zeventienjarige leeftijd wordt Hermien Bergman een ongehuwde moeder. Haar vader, die dit een vreselijke schande vindt, zoekt uit pure zelfzucht een oplossing, die later echter geen goede oplossing blijkt te zijn. Het kind wordt direct na de geboorte bij Hermien weggehaald en door andere mensen geadopteerd.
Vermoeiend
Het kind zelf, een meisje dat de naam Sonja Pikeur draagt, krijgt op twaalfjarige leeftijd van haar ouders te horen dat die niet haar echte vader en moeder zijn. (Vreemd: heeft het kind nooit eens in een fotoalbum gebladerd en bepaalde logische dingen gemist? Heeft het haar moeder nooit gevraagd naar hoe het was toen zij geboren werd?) Dan breekt een moeilijke tijd voor Sonja aan. Samen met haar vriendin Irma gaat ze op zoek naar haar echte moeder.. Langs wonderlijke wegen worden ze bij elkaar gebracht. Later ontmoet Sonja ook nog haar echte vader.
De auteur, J. F. van der Poel, laat binnen één boek heel veel gebeuren. Het levensverhaal van Hermien wordt afwisselend met dat van haar dochter Sonja beschreven. Daartussendoor spelen veel personen een belangrijke rol: Hans en Gerda Pikeur (adoptieouders) met hun zoon Henk, Frits Parker (biologische vader van Sonja), huisarts Rien Menken, de ouders van Hermien en vele anderen. Om het overzichtelijk te maken, is voor in het boek een namenlijst van de verschillende personen opgenomen. Ondanks dat komt het boek nogal vermoeiend op de lezer over: er is zo veel (op zich boeiende!) stof gecomprimeerd tot een relatief dun boek (163 bladzijden is niet veel voor een verhaal met zo veel problemen), dat uitbreiding tot een dikker boek zinvol zou zijn. Dat is dit positief christelijke boek heus waard.
Heel jammer vind ik het dat de auteur eindigt met een slot waarin hij zelf duidelijk zijn mening aan de lezer meegeeft. Waarom heeft hij dat niet op een natuurlijke wijze in het verhaal verwerkt (bij voorbeeld in een dialoog tussen Sonja en haar moeder Hermien)? Het gebruik van aanhalingstekens is in het boek ronduit slordig; bovendien worden veel zinnen onterecht met een vraagteken afgesloten. Maar dat is een zaak van de uitgever. N.a.v. "Moeder, waarom gaf je mij weg?", door J. F. van der Poel; uitg. De Banier, Utrecht, 1992; 163 blz.; prijs 22,50 gulden.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's