ft kct
Ik heb eens een boomklever na de
Standvogel
De boomklever stelt bijzondere eisen aan zijn biotoop, dat voornamelijk bestaat uit oude loofbossen, buitenplaatsen en parken. Hij is een standvogel, die sterk aan zijn eenmaal gekozen territorium is gebonden. In de "Adas van de Nederlandse Vogels" staat daarover: „Om zich daar te handhaven, heeft de soort een uitgebreid vocaal repertoire, waarvan de hoofdbestanddelen luid en helder zijn. Met zijn prachtige trillers en joelende uithalen is de boomklever aan net begin van de broedtijd een van de meest opvallende soorten in het bos".
Het aantal broedparen in ons land wordt op ongeveer 15.000 geschat. Wie bij bossen of parken met voldoende loofbomen woont, kan die boeiende vogel gemakkelijk leren kennen. Ik geniet het hele jaar van zijn levendige gedrag, fraaie roep en verschillende geluiden.
WNF'jaarverslag
Het aantal donateurs van het Wereld Natuur Fonds Nederland passeerde vorig jaar de 400.000-grens en de inkomsten stegen boven de 30 miljoen gulden. Twee positieve geluiden, die gehoord werden bij de presentatie van het eerste jaarverslag van de Nederlandse organisatie. Volgens directeur Siegfried Woldhek gaat het om belangrijke signalen uit de samenleving. „We groeien bovenproportioneel en dat in een recessieperiode". 'Zijn' organisatie is een van de belangrijkste financiers van het internationale Wereld Natuur Fonds. „Meer dan de helft van het budget voor natuurbescherming wordt direct bestemd voor projecten in het buitenland. Dat betekent dat we natuurlijk goed in de gaten houden hoe dat geld wordt besteed". Het afgelopen boekjaar werden meer dan 800 projecten in 130 landen uitgevoerd. WNF begon met het acrief uitdragen van de resultaten van deze projecten. „Door te laten zien wat er in de projecten wordt bereikt en hoe dat ook elders toepasbaar is, verdubbelen we het effect van elke gulden die we in projecten steken. De Gelderse Poort is daarvan een prachtig voorbeeld".
Schoonmaakdag
Onder het motto."Stad en land aan kant. Dat heb je mooi zelf in de hand" wordt morgen de Narionale Natuur Schoonmaakdag gehouden. Dit gezamenlijke initiatief van de Stichting Nederland Schoon en de Koninklijke Nederlandse Jagers Vereniging heeft tot doel om natuurgebieden te ontdoen van zwerfafval. De afdeling Communicatie geeft graag informatie: 033-619841.
Zeeveulens
In Bliidorp zijn enkele pasgeboren zeepaardjes te zien. De acht minuscule diertjes -ze zijn nog geen cenrimeter groot- zijn nakwekefingen uit zeehengsten van Artis. Het zijn geen gemakkelijke kostgangers. Ze zijn bijzonder kieskeurig en nemen alleen levend voedsel tot zich. De maaltijd van de volwassen dieren bestaat onder andere uit pekelkreeftjes en waterluis, maar de zeeveulens worden apart gevoerd met speldepuntgrote larven daarvan.
Vaders (I)
De voortplanting van zeepaardjes is ook zeer merkwaardig te noemen. Niet de vrouwtjes, maar de mannetjes zijn uitgerust met een broedbuidel en ook het baren is mannenwerk! Juist de nieuwste uitgave van het tijdschrift Zoo Informatie van het Noorder Dierenpark is gewijd aan de rol van mannetjesdieren bij de opvoeding van hun kroost. Bij de meeste dieren bekommeren de mannetjes zich niet om hun nakomelingen. In veel gevallen geldt dat zelfs voor beide ouders. Bij het merendeel van de insekten, maar ook bij vele soorten vissen, amfibieën en reptielen is geen sprake van broedzorg. Als er welaandacht aan de kleintjes besteed wordt, gebeurt dat meestal door moeders. Het boekje "Vaders" -een tientje gireren op 927586 en je krijgt het toegestuurd- laat zien dat het ook anders kan.
Vaders (II)
Terug naar de zeepaardjes. Bij de paring deponeert het vrouwtje haar eieren -variërend van enkele tientallen tot honderden- in de buidel van manlief waarna deze zich sluit. Na circa vier weken worden ze door het mannetje uitgestoten. Kronkelend wringt hij zich in allerlei bochten om de jongen uit de nauwe opening te persen. Ondertussen wrijft hij de buidel tegen schelpen en stenen, net zo lang tot alle jongen zijn uitgeworpen. Dit kan uren duren, maar ook dagen. Na afloop is het mannetje soms zo sterk uitgeput door de 'barensweeën', dat hij sterft. Meestal gaat hij echter weer snel op zoek naar een ander vrouwtje. Zo kan het voorkomen dat hij binnen enkele dagen weer met een dikke buik rondzwemt...
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's