Kamer onderzoekt zelf fraude met bijstand
Wel samenwerking met Sociale Zaken
DEN HAAG - De Tweede Kamer zal een eigen onderzoek instellen naar het misbruik van de algemene bijstandswet. Een speciale commissie, waarin alle fracties zijn vertegenwoordigd, heeft dit gisteren besloten.
Een groot deel van het werk zal niet door de Kamer zelf worden verricht, maar door de commissie-Van der Zwan die onlangs door het ministerie van sociale zaken is ingesteld. Deze onafhankelijke commissie gaat een onderzoek doen naar de fraudegevoeligheid van de bijstand. Om dubbel werk te voorkomen vindt de Kamer dat deze commissie zo veel mogelijk ingeschakeld moet worden. Staatssecretaris Ter Veld had een dergelijke samenwerking ook al aangeboden.
De Tweede Kamer zal bij haar onderzoek verder ook de Algemene Rekenkamer inschakelen. De ervaring die dit orgaan heeft bij het beoordelen van de rechtmatigheid en de doelmatigheid van overheidsuitgaven kan volgens de commissie goed van pas komen.
Het resterende deel van de vragen die de Kamer heeft over de fraude met bijstandsuitkeringen moet worden beantwoord met behulp van een eigen onderzoek. Volgens het CDA-kamerlid mevrouw Doelman-Pel, voorzitter van de commissie die het voorstel voor een onderzoek heeft ingediend, gaat de Kamer zich in de eerste plaats buigen over de vraag wie nu eigenlijk moet bewijzen of iemand recht heeft op bijstand. Is dat de betrokkene zelf of is moet de sociale dienst het maar uitzoeken? De Kamer gaat bekijken of het mogelijk is dat de aanvrager van een uitkering moet bewijzen dat de gegevens op grond waarvan hij een uitkering vraagt, juist zijn. Tot op heden moet de sociale dienst ervan uit gaan dat iemand de waarheid spreekt, maar dit uitgangspunt is erg gevoelig gebleken voor fraude.
Enquête
Volgens Doelman-Pel is het nog altijd mogelijk dat de Kamer tussentijds besluit om een parlementaire enquête van het onderzoek te maken. Hoe groot die kans is wilde zij niet zeggen, maar het lijkt niet erg waarschijnlijk dat het nog zo ver zal komen. Het CDA heeft er steeds voor gepleit, maar vond op dat punt alle andere fracties tegenover zich.
Formeel moet de Tweede Kamer nog besluiten tot het instellen van het onderzoek. De commissie die tot nu toe aan het werk is geweest, heeft alleen nog maar een voorstel gedaan. Gezien het feit dat het voorstel door alle fracties wordt gesteund, is de verder goedkeuring slechts een formaliteit.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 19 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 32 Pagina's