Noodvoorraden voor humanitaire projecten
KOEH en HOE delen mee in gratis bedden
DEN HAAG - Het ministerie van wvc is bezig de noodvoorraden voor de civiele verdediging op te ruimen. Staatssecretaris Simons lieeft toestemming gegeven de 70.000 zielcenhuis- en "'^"
verpleegbedden, de mobiele operatiekamers, de vele kubieke meters verbandmiddelen en schoonmaakartikelen grotendeels gratis ter beschikking te stellen voor humanitaire doeleinden.
WVC beheerde zo'n 23 complexen in ons land, met in totaal 55 loodsen, waarin de noodvoorraden waren opgeslagen. De voorraden zijn aangelegd om bij een eventuele oorlog met de communistisch geregeerde Oostbloklanden snel noodhospitalen te kunnen inrichten. De WVC-organisatie had met transportbedrijven en ziekenhuizen goede afspraken gemaakt om in geval van nood direct op te treden.
Met de aankoop van deze voorraden is 300 miljoen gulden gemoeid geweest. Artikelen waarvan de uiterste gebruiksdatum verliep, zijn regelmatig vervangen. Het kabinet besloot anderhalf jaar geleden in overleg met de NAVO de noodvoorraden af te stoten, omdat de dreiging van een oorlog met Oost-Europa, mede door de omwenteling in dat gebied, voorbij was.
Aanvragen
Volgens G. van den Berg, de
Van alle instellingen is de betrouwbaarheid nagegaan, alvorens hun aanvraag is toegewezen. De goederen worden beschikbaar gesteld onder de voorwaarde dat ze alleen voor humanitaire doeleinden in het buitenland mogen worden ingezet. WVC eist van de instellingen een rapport met onder meer een verklaring van de ontvangers, waarin duidelijk staat waar de goederen uiteindelijk zijn terechtgeko
Stichtingen
Ook de stichtingen Hulp Oost Europa (HOE) uit Barneveld en Kom Over En Help (KOEH) uit Kampen hebben van WVC een toezegging gekregen voor een deel van de hulpgoederen. De HOE wil de 120 bedden gebruiken voor inrichting van een weeshuis in de Unterkarpaten, een deel van de Oekraïne. De KOEH heeft 1680 bedden en een grote hoeveelheid verbandmiddelen toegewezen gekregen.
Volgens een woordvoerder van de KOEH krijgen ziekenhuizen in Albanië (Tirana en Saranda), Bulgarije, Moldavië en Oekraïne (Unterkarpaten en de provincie Zjitomir) hiermee een bijna volledig nieuwe inventaris. De huidige inrichting van al deze ziekenhuizen is naar Westerse maatstaven gemeten deplorabel. De door WVC aangetrokken adviseur Lemckers, die is belast met'de begeleiding van het afbouwproces, zei gisteren: „Wij verwachtten gevaar uit het Oosten en daarom legden we noodvoorraden aan. Nu gaan we die voorraden daar brengen".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 25 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 25 Pagina's