Archeologen vinden klooster bij \eere
Fundamenten opmerkelijk ongeschonden
VROUWENPOLDER - De provinciale archeologische dienst heeft in Vrouwenpolder de fundamenten bloot gelegd van een klooster uit de 15e eeuw. De fundamenten werden gisteren gevonden tijdens opgravingen. Het gaat om het klooster van Sint Augustinus.
De opgravingen moeten snel uitgevoerd worden omdat de gemeente Veere op de plaats van de opgravingen een parkeerterrein aan wil leggen. Naast de fundamenten van het klooster zijn ook scherven en potten gevonden.
Provinciaal archeoloog drs. R. M. van Heeringen zei gisteren tijdens een persconferentie verbaasd te zijn over het feit dat de fundamenten nog zo ongeschonden in de grond liggen. Wat allemaal is ontdekt, kon hij nog niet precies meedelen. Vermoedelijk gaat het om de fundamenten van het hoofdgebouw van 20 bij 20 meter en van een gigantisch lange schuur van 30 meter.
De restanten liggen noordwestelijk van de hervormde kerk van Vrouwenpolder. Hij hoopte dat de gemeente Veere de archeologische dienst nog enige tijd wil gunnen om het onderzoek voort te kunnen zetten. De gemeente Veere zal kijken of hiervoor tijd en geld is.
Overigens is het de bedoeling dat na de opgravingen alles weer keurig wordt dichtgemaakt en wordt' het parkeerterrein bovenop de fundamenten aangelegd. Van Heeringen denkt aan het aanbrengen van een plaquette in het plaveisel van het parkeerterrein om de herinnering aan het klooster levend te houden.
Arnemuiden
Het klooster van Augustinus Het Heilig Graf werd in 1452 in Vrouwenpolder gesticht. De kloosterlingen kwamen uit Arnemuiden. Hier werd in 1438 door reguliere kanunniken van het kapittel van Sion uit Delft een klooster van dezelfde naam gesticht. Gedwongen door het opdringende water zochten de Amemuidse kloosterhngen een nieuwe vestigingsplaats.
Hendrik van Borsele, heer van Veere, bood in 1452 de kanunniken onderdak in Onze Lieve Vrouwenpolder aan. De geestelijke hielden zich hier bezig met de zielszorg, mét het kopiëren, „verluchtigen" en inbinden van boekwerken en met ontginning en inpoldering. Tijdens de Tachtigjarige oorlog werd het dorp en het klooster in het jaar 1572 verwoest.
Over het klooster zijn voldoende historische bronnen. Samen met het archeologisch onderzoek hoopt van Heeringen nu een compleet beeld te krijgen van "Het Heilig Graf'.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 25 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 25 Pagina's