Bestuur Amsterdam krijgt forse kritiek
Commissie verwijt overheid „gezwabber"
AMSTERDAM (ANP) - Veiligheid en een schone omgeving zijn op sommige plel(ken in de binnenstad van Amsterdam eerder uitzondering dan regel. De gemeentelijke overheid zou daar iets aan moeten doen, maar is te veel met zichzelf bezig, verkokerd en slecht aanspreekbaar. Om de negatieve spiraal te doorbreken is een radicaal andere opstelling nodig.
Dat zijn enkele conclusies uit het eindrapport van de Adviescommissie Binnenstad, die de gemeenteraad van Amsterdam heeft ingesteld om te zien hoe de relatie tussen burger en overheid kan worden verbeterd. De commissie stond onder leiding van prof. ir. Max van den Berg, directeur van de Provinciale Planologische Dienst Noord-Holland.
Volgens de commissie lijdt de Amsterdamse overheid aan bloedarmoede. Bestuur en ambtenaren zijn nauwelijks ontvankelijk voor signalen uit de samenleving. Bewoners die zich energiek voor de binnenstad willen inzetten haken af en overlast veroorzakend gedrag neemt toe. De commissie signaleert bij burgers en gebruikers „het gevoel tegen een muur van onbegrip en onkunde bij de Amsterdamse overheid te moeten opboksen".
Gezwabber
Tot de belangrijkste punten van kritiek behoort dat de Amsterdamse overheid te veel intern is gericht. Daarbij komt nog dat het besluitvormingsproces „taai, traag en ondoorzichtig" is, waarbij voortdurend wordt „gezwabberd" tussen grootstedelijk en lokaal beleid. Daadkracht wordt vaak alleen met de mond beleden, de uitvoering van beleid geniet weinig aandacht.
Het stadsbestuur is volgens de commissie medeverantwoordelijk voor het ontbreken van veiligheid en een schone omgeving in de binnenstad. De overheid had daartegen moeten optreden. „Waar zij de openbare ruimte had moeten verdedigen, gaf zij deze prijs of kromp zij haar in". Weggehaalde telefooncellen, afgesloten stegen en dichte metro-ingangen zijn de stille getuigen van deze beleidsaanpak, stelt het rapport.
De commissie beveelt onder meer aan om een beleidsplan en een meerjarenprogramma op te stellen, met bijzondere aandacht voor het spanningsveld tussen grootstedelijk beleid en de gemeentelijke zorg voor de alledaagse leefomgeving. Verder zou een Amsterdams Binnenstads Comité moeten worden gevormd, dat regelmatig overlegt met het gemeentebestuur.
In een eerste reactie op het rapport onderstreepte de Amsterdamse wethouder J. Saris „opnieuw de noodzaak, ernst te maken met de bestuurlijke vernieuwing" in Amsterdam.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 25 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 18 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 25 Pagina's