Japan niet gastvrij voor asielzoekers
Rapport Amnesty meldt massaal tenigstnoren Chinese vluchtelingen
LONDEN (IPS) - Japan schendt internationale richtlijnen voor de opvang van asielzoekers. Honderden vluchtelingen die in Japan asiel vroegen, zijn naar hun land teruggestuurd zonder dat hun aanvragen in behandeling zijn genomen. Dat stelt de mensenrechtenorganisatie Amnesty International in een vandaag gepubliceerd rapport.
Het rapport richt zich vooral op Chinese vluchtelingen. Vele van hen zijn in bootjes naar Japan gevlucht. Ze kregen echter geen toegang tot advocaten, werden tot „illegale immigrant" verklaard en vervolgens teruggestuurd. De Japanse autoriteiten hebben nagelaten te onderzoeken of de Chinezen slachtoffer waren van politieke onderdrukking.
Na het bloedbad op het Plein van de Hemelse Vrede in 1989 in Peking, vluchtten vele demonstranten naar Japan. Een van hen was de Chinese student Lin Guizhen. Advocaten moesten weken wachten totdat ze haar mochten bezoeken. Lin Guizhen vertelde haar advocaten dat functionarissen haar bij herhaling hadden gezegd dat ze „geen recht had in Japan te zijn". Een jaar na haar aankomst werd Lin het land uit gestuurd. Ze mocht haar beroep niet afwachten. In China werd ze opgepakt en tot twee jaar dwangarbeid veroordeeld.
Niet in behandeling
Volgens Amnesty International worden asielverzoeken vaak niet in behandeling genomen door de Japanse autoriteiten. Er wordt zelfs druk uitgeoefend op vluchtelingen om naar hun land terug te keren, waar ze het risico lopen te worden gemarteld, gevangen genomen of geëxecuteerd, aldus Amnesty International.
In haar rapport wijst de organisatie erop dat Japan de plicht heeft politieke vluchtelingen op te vangen. Japan heeft weliswaar de belangrijkste internationale verdragen over vluchtelingen en asielzoekers ondertekend, waaronder de Conventie van Geneve in 1951, maar desondanks schendt het land de meest fundamentele rechten.
Een van die rechten is dat vluchtelingen gehoord moeten worden door een rechter. Maar volgens Amnesty wordt dit recht met voeten getreden, door asielzoekers juridische informatie en advies te onthouden. Zelfs de vluchtelingen die erin slagen een asielverzoek in te dienen, krijgen te maken met een wirwar van beperkende regels en procedures, die de aanvraag alleen maar blokkeren. Er is weinig kans om in beroep te gaan tegen de uiteindelijke uitspraak.
Langdurige detentie
Ook maakt Amnesty International zich zorgen over de langdurige detentie van asielzoekers. Leden van de Pakistaanse Ahmadiyya-gemeenschap, die Pakistan wegens religieuze onderdrukking ontvluchtten, besloten uiteindelijk naar hun land terug te gaan. Zij riskeerden liever gevangenisstraf in Pakistan dan onbeperkte detentie in Japan.
Amnesty International dringt er bij de Japanse regering op aan het asielbeleid te hervormen, zodat alle asielzoekers die een aanvraag indienen juridisch advies krijgen. De regering zou een onafhankelijke commissie moeten instellen die over de verzoeken gaat.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's