Geldermalsen stemt voor raadhuis
GELDERMALSEN - De commissie algemene bestuurlyke zaken sprak zich gisteravond positief uit over de bouw van een nieuw gemeentehuis. De commissie kreeg een dekkingsvoorstel gepresenteerd en gaf groen licht voor een voorstel tot zo'n 50.000 gulden voorbereidingskrediet.
Men vroeg zich wel af of de financiering van het voorstel niet in de commissie financiën thuishoorde. Ook was er kritiek op de korte voorbereidingstijd voor het voorstel. De gemeente houdt na de uitbreiding in het Middengebied nog zo'n 600 vierkante meter ruimte over voor eventuele uitbreiding na de eeuwwisseling.
Het college wil de bouw aanpakken via een nauwe samenwerking tussen architect, projectleider en aannemer. De aannemer wil men niet strikt binden aan het bestek van de architect. Mogelijke alternatieve oplossingen van de aannemer zijn welkom. De commissie benadrukte daarbij wel het afspreken van een vaste prijs met de aannemer, ter voorkoming van verrassingen. De fractievoorzitters stemden ook in met het plan om in de komende gemeenteraad een kredietvoorstel te doen voor bouwvoorbereiding van 1 procent van de bouwwaarde.
De bouwkosten van 4,9 miljoen gulden denkt de gemeente voorlopig te dekken uit zes bronnen. Allereerst wil men geld krijgen uit de verkoop van de gebouwen Bottestein en het pand aan de Van Dam van Isseltweg. Vervolgens uit de opbrengsten van de AVRI: Geldermalsen krijgt twee gulden vijftig per gestorte ton vuil. Dit is per jaar ruim 150.000 gulden. Verder denkt de gemeente 80.000 gulden rijkssubsidie te krijgen en wordt er bespaard op personeel wanneer dat in één gebouw komt te zitten. Samen met een vervangingsinvestering van het meubilair moet dat nog eens 80.000 gulden opleveren. Het overgrote deel denkt het college te dekken door reserves van het grondbedrijf van de gemeente. zittenden, Rolf Zuidema en Alice Meppelink, zitten ook allebei vanaf zondagmiddag te wachten op een bouwterreintje. Rolf post in z'n eentje. „Af en toe word ik een uurtje door m'n vader afgelost. Dan kan ik even douchen en tandenpoetsen. Verder bestel ik broodjes, hier vlakbij, 's Avonds neem ik het dagmenu", vertelt Rolf.
In het dagelijks leven werk Rolf op een booreiland. Twee weken boren, twee weken thuis. Achter in de auto liggen boeken van een ingewikkelde technische ciirsus. „De tijd gaat nog redelijk snel hoor. Je leest wat, je studeert wat, je babbelt wat. We komen onze tijd wel door". Alice blikt omhoog naar de torenklok van het gemeentehuis. „Om kwart over twaalf komt m'n schoonmoeder macaroni brengen". Alice wil met haar vriend dolgraag een nieuw huis. „We hebben nu een huurhuis. Dat is een slechte belegging".
De complete wachtende garde heeft gisterochtend gebak gekregen van een van de omwonenden. „De buurman daar had beloofd dat iedereen gebak zou krijgen als het ging regenen", vertelt Alice, terwijl de motregen zachtjes neerdaalt.
Punt
Wethouder Punt is niet blij met de rij wachtende mensen voor het gemeentehuis. Bij een eventuele volgende uitgifte wil hij eerst de voor- en nadelen van loting of het systeem eerst-komen-eerst-malen grondig op een rij zetten. „Vorig jaar zijn er mensen een dag van tevoren gaan zitten. Dat is tot daar aan toe. Dit jaar zijn ze wel erg vroeg", zegt hij somber. Punt zegt de mensen zo snel mogelijk te willen helpen.
Een medewerkster Grondzaken mevrouw Van Slochteren vermoedt dat alle kavels op korte termijn niet eens worden verkocht. „Er zijn mensen die juist dat ene stukje grond willen hebben. Ja, daar moet je wat voor over hebben. Als er één persoon gaat zitten wachten, wordt de rest wat zenuwachtig. Zo werkt dat".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van woensdag 17 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 20 Pagina's