Estland worstelt met nucleaire erfenis SU
Vier miljoen ton afval in vijver bij Oostzee
SILLAMAE (AP) - Slechts 60 meter van de Oostzee ligt een ondiepe vijver die tot aan de rand gevuld is met een giftige cocktail, bestaande uit vier miljoen ton nucleair afval. Het gif is afkomstig van de uraniumfabriek in het Estse Sillamae.
Volgens Zweedse en Finse experts zou het opruimen van de giftige brij, waar ook het gevaarlijke radium in zit, tientallen miljoenen dollars kunnen gaan kosten. De Estse overheid vreest dat bij hoog water een deel van de vijver zou kunnen oversttomen en dat de zee ernstig vervuild zou kunnen raken. De fabriek was tijdens de Sowjetperiode een staatsonderneming die rechtstreeks uit Moskou werd bestuurd. De Estse autoriteiten hadden er geen zeggenschap over en mochten niet weten wat er werd geproduceerd. De Russische werknemers van de fabriek hebben de giftige restprodukten van het uraniumproces jarenlang zonder enige behandeling in het meertje gestort en doen dat ook nu nog.
Pas na de onafhankelijkheid van de Baltische republiek in 1991 kregen Estse wetenschappers toegang tot de fabriek. Het land heeft echter geen geld voor een schoonmaakoperatie.
„Estland heeft geen financiële middelen om dit probleem fatsoenlijk op te lossen", aldus Henno Putnik van de Estse meteo- en hydrologische dienst. Hij riep de Russische regering op de Esten bij te staan. „Rusland moet helpen. Het is een morele kwestie, het is hun nucleaire project".
Alzo veel problemen
De Russische overheid heeft echter gezegd geen geld te hebben voor een schoonmaakactie en de Russische technici in de fabriek zeggen niets te zullen ondernemen totdat studies hebben uitgewezen dat de situatie gevaarlijk is. „Rusland kan moeilijk helpen want het heeft zelf al zo veel problemen", zo verklaarde Vladimir Nosev, laboratoriumchef in Sillamae.
De fabriek, die nu in bezit is van Estland, maar die door de Russische technici draaiende wordt gehouden, is in de jaren veertig met de produktie van uranium begonnen. Volgens directeur Joeri Averbuch is in de fabriek enorm veel uranium geproduceerd, „misschien wel 50 procent van het Sowjettotaal".
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van dinsdag 16 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 16 Pagina's