"16 of zo"
Hoewel het geeii gezellig leesboek is, kennen toch veel jongeren het boekje "16 of zo... en alles wat jij moet weten". Het is een naslagwerkje voor de jeugd van rond de 16 dat jaarlyks verspreid wordt op scholen voor voorgezet onderwijs. Morgen wordt de zevende editie uitgedeeld.
De brochure staat boordevol tips, ideeën en andere informatie over werk, school, vakantie, levensvragen, seksualiteit, en nog veel meer. Achterin vind je een lijst met adressen van organisaties voor jongeren.
Organisaties op het gebied van school, werken en wonen, politieke organisaties en hulporganisaties staan overzichtelijk bij elkaar. Ook de jongerenorganisaties van de GPV, SGP en RPF worden vermeld. Bij het lijstje van telefoonnummers voor jongeren met problemen staat helaas wel heel groot het nummer van de kindertelefoon vermeld, maar dat van Stichting Chris, de christelijke kindertelefoon, is niet te vinden.
In "16 of zo" staat zeker nuttige informatie. Maar ook vind je er tips in waaraan christelijke jongeren niet veel of weinig zullen hebben. Zo is het hoofdstukje levensvragen een beetje bedroevend. Het begint met een aantal vragen waar veel jongeren mee worstelen: „Waarom besta ik? Is er leven na de dood? Heeft mijn leven zin? Bestaat God?" (p. 62) Helaas wordt op deze vragen geen bevredigend antwoord gegeven. Slechts enkele 'neutrale' opmerkingen.
Moed
Zo vind je er een uitspraak van de 18-jarige Jan: „Mijn ouders zijn streng gereformeerd. Ik wil het geloof op mijn eigen manier beleven, niet volgens de regels van hun kerk. Ik weet dat ik ze daar verdriet mee doe en dat vind ik vreselijk..." Hoe Jan verder moet, wordt niet gezegd. Er staat ook niet bij dat hij misschien fout zit. Eerder dat hij gelijk heeft. Want het boekje adviseert: „Is er geen verzoening mogelijk, zorg dan dat je zélf niet te veel lijdt onder deze breuk. Behoud je zelfrespect. Tenslotte is er moed voor nodig om een eigen weg in te slaan" (p. 65).
Jammer genoeg bederven zulke adviezen de brochure. Er wordt niet gesproken over de weg van het gebed, van een vragen naar Gods wil. En als het over godsdiensten gaat, worden ze allemaal: christendom, jodendom, hindoeïsme, boeddhisme, humanisme, New Age, onder één noemer gezet. Wil je weten wat je moet geloven, dan moet je maar boeken uit de bibliotheken halen. (p. 64) Veel aandacht wordt besteed aan vriendschap en seks. In de hoofdstukjes staan goede tips naast onaanvaardbare opmerkingen en bepaald niet geweldige illus- , traties. Voorbehoedmiddelen worden aangeprezen. Met geen woord wordt erover gerept dat seksuele gemeenschap in het huwelijk thuishoort. In plaats daarvan worden de mogelijkheden na een 'ongelukje' uitgebreid behandeld: morning-after-pil, overtijdbehandeling en atjortus. Jammer, zulke hoofdstukjes zouden niet in het boekje moeten staan!
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van maandag 15 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van maandag 15 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 14 Pagina's