'^^reld' geschokt door vertrek N-Korea uit NPV
Daar wordt u wijzer van. Atoombureau kan nog inspecties vragen
SEOEL (AP) - De wereld heeft gisteren geschokt gereageerd op de beslissing van Noord-Korea zich terug te trekken uit het Non-proliferatieverdrag, dat de verspreiding van kernwapens en -technologie wil tegengaan. Door deze stap ontheft Noord-Korea zich van de verplichting zijn nucleaire programma te laten onderwerpen aan inspecties door 'het Internationaal Atoom Energie Agentschap van de Verenigde Naties (L\.EA).
Hans Friedrich Meyer, woordvoerder van het IAEA in Wenen, zei dat het agentschap naar zijn weten nog steeds niet officieel over de besUssing op de hoogte was gesteld. Hij benadrukte echter dat het Non-proliferatieverdrag stelt dat de ondertekenaars hun terugtrekking drie maanden van tevoren bekend moeten maken. Dat betekent volgens Meyer dat NoordKorea nog aan het verdrag gebonden is en dat het IAEA „nog zeker drie maanden de tijd heeft om inspecties aan te vragen". Eerder heeft NoordKorea, dat ervan wordt verdacht kernwapens te ontwikkelen maar dat tot op heden steeds heeft ontkend, een lAEA-ultimatum voor een speciale inspectie van twee locaties waar kernafval zou worden opgeslagen verworpen. Het ultimatum, waaraan stappen van de VN-Veiligheidsraad zijn verbonden, loopt op 25 maart af.
Heroverwegen
De Australische minister van buitenlandse zaken, Gareth Evans, zei dat Noord-Korea de drie maanden moet benutten om de beslissing te heroverwegen. „Deze beslissing verstoort de veiligheid van de landen in Azië en de Stille Zuidzee en het streven naar mondiale nucleaire non-proliferatie", zei de minister.
Het Zuidkoreaanse ministerie van buitenlandse zaken verklaarde: „De regering maakt zich ernstig zorgen dat de Noordkoreaanse terugtrekking niet alleen de stabiliteit op het Koreaanse schiereiland maar ook de wereldvrede en -stabiliteit zal bedreigen".
Het Chinese staatspersbureau Xinhua besteedde zeven alinea's aan het nieuws uit Pyongyang. De Chinese regering gaf geen verklaring uit over de Noordkoreaanse bekendmaking. China zette vorig jaar kwaad bloed bij Noord-Korea door betrekkingen aan te gaan met het westers georiënteerde Zuid-Korea, maar is nog steeds de belangrijkste bondgenoot van Noord-Korea.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van zaterdag 13 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's