Maij en Kamer zien niets in 'waterspoor'
Te weinig huishoudens met meter
DEN HAAG - Zowel minister Maij van verkeer en waterstaat als de meerderheid van de Tweede Kamer ziet op dit moment weinig mogelijkheden voor het plan om mensen die meer drinkwater gebruiken dan het gemiddelde een hoger bedrag te laten betalen voor riolerings- en zuiveringsrechten. Dit plan wordt ook wel "waterspoor" genoemd.
Dat bleek gisteren in de Tweede Kamer tijdens een vergadering van de vaste commissie voor verkeer en waterstaat over de financiering van het waterbeheer. Een adviescommissie, die was ingesteld door Maij en minis76-jarige D. Spaans een bejaardentehuis hebben gebracht. M. in om diens kamer in het leven te ter Alders van milieu, was tot de conclusie gekomen dat een dergelijke koppeling tussen het watergebruik en de hoogte van de riolerings- en zuiveringsrechten vermindering van het watergebruik tot gevolg zal hebben. Als de rekening voor een en ander op dezelfde nota worden gepresenteerd, kan de burger in een oogopslag alle kosten zien.
Minister Maij is wel bereid om in een gebied een proef te starten met dit systeem. Maar ze realiseert zich wel dat een dergelijk plan voorlopig niet in heel Nederland gereaUseerd kan worden, omdat zo'n 20 procent van de Nederlandse huishoudens geen watermeter heeft. Volgens becijferingen van de minister kost het aanbrengen van meters in de ongeveer één miljoen huizen zonder meter één miljard gulden.
PvdA, D66 en Groen Links voelen wel voor één nota voor water, rioolen zuiveringsrechten. Volgens het PvdA-kamerlid Feenstra moet het ingevoerd worden waar dat mogelijk is. De SGP ziet vooralsnog veel bezwaren en ziet mogelijkheden in het overdragen van de opbrengsten van de pleziervaartuigenbelasting van Financiën naar Verkeer en Waterstaat om daarmee het waterbeheer deels te financieren. dachte een aantal handelingen verricht die geen ander gevolg konden hebben dan de dood van Spaans". Het motief is onduidelijk gebleven. Zelfs de inhoud van een geldkistje werd in de kamer achtergelaten.
Het slachtoffer werd geboeid en kreeg een sok in de mond gepropt. Daaroverheen werd een mouw van een overhemd gebonden. Over zijn hoofd werd een kussensloop getrokken. De man is gestikt. Volgens Behling past op dit geweld geen andere sanctie dan de maximale straf voor doodslag.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's