EG-hefKng op fietsen uit China
BRUSSEL (ANP) - De Europese Commissie heeft gisteren besloten tot een onmiddeliyk ingaande importhefflng van 34,4 procent om een eind te maken aan het dumpen van fietsen uit China op de Europese markt. De fietsenimport uit Taiwan wordt daarentegen ongemoeid gelaten.
De Commissie kwam eind 1991 in actie na een klacht van het verbond van Europese fietsenfabrikanten, waaronder Batavus, de Britse Raleigh en de Franse Peugeot en Gitane. Uit dat onderzoek bleek dat de Chinese tweewielers ver onder de kostprijs werden uitgevoerd. Het verschil beliep 34,4 procent. Daardoor waren zij in de EG 43,8 procent goedkoper dan de gemiddelde Europese fiets.
De fabrikanten in China speelden daarmee in op de sterk groeiende vraag naar fietsen op een markt van ƒ 6,6 miljard. Om de vraag bij te benen investeerde de Europese industrie fors in het vergroten van haar produktiecapaciteit van 8,7 naar 9,1 miljoen fietsen per jaar. Haar werd echter de loef afgestoken door de goedkopere Chinese concurrentie, die haar export uitbreidde van 693.600 stuks in 1989 tot 2,1 miljoen fietsen. Het Chinese marktaandeel groeide van 4,6 naar 10,5 procent, terwijl dat van de Europese concurrenten zakte van 33 naar 27 procent.
De Commissie onderzocht ook de fietsenimport uit Taiwan, maar daar bleek het prijsverschil met 1,05 procent „verwaarloosbaar", zodat maatregelen overbodig zijn. Overigens worden Taiwanese fabrikanten indirect wel getroffen door de anti-dumpingmaatregel, omdat velen van hen hun fabrieken naar China hebben verplaatst. Ze wilden zo profiteren van het feit dat fietsen uit China zonder heffing Europa konden binnenkomen. dwijnen. Een gedeelte van de produktie wordt overgeheveld naar lage-lonenlanden.
De Vlaamse overheid zegde Hasselt in 1991 omgerekend ƒ21,5 miljoen subsidie toe voor de ontwikkeling van de cd-i-systemen. Philips zou in ruil daarvoor de werkgelegenheid in de betrokken afdeling uitbreiden van 338 tot 720 banen.
Vooruitlopend op onderhandelingen tussen directie en vakbonden hebben circa vijftienhonderd werknemers in Hasseh gisteren gedemonstreerd tegen de aangekondigde ontslagen. De gemoederen liepen tijdens de demonstratie zo hoog op dat een vakbondsman dreigde met het platleggen van de metaalindustrie in de provincie Limburg en een „mars op Eindhoven" als Philips zijn beslissing niet terugdraait. Hij werd luid toegejuicht.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van vrijdag 12 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 28 Pagina's