Russisch Congres stemt voorstel Jeltsin weg
Ook compromisakkoord van de hand gewezen
MOSKOU (AP) - Het door communisten overheerste Russische Congres van Volksafgevaardigden, dat in spoedzitting bijeen is, heeft gisteren een compromisvoorstel over machtsdeling van president Boris Jeltsin van de hand gewezen en een in december met Jeltsin gesloten compromisakkoord geannuleerd. Het Congres stemde tegen het houden van een referendum en ontnam Jeltsin een groot deel van zgn resterende bevoegdheden.
In december kwamen Jeltsin en het Congres overeen om op 11 april een referendum te houden over de vraag wie Rusland moet regeren, het parlement of de president. Dit compromisakkoord werd vanmorgen door het Congres met 665 tegen 216 stemmen nietig verklaard. Het akkoord voorzag ook in de tijdelijk opschorting van enkele artikelen uit de grondwet, die de president de bevoegdheid gaven om wetsvoorstellen in te dienen en waarin stond dat de president afgezet moet worden als hij de grondwet overtreedt. Een definitieve stemming over de annulering van dit akkoord zou naar verwachting later op de dag worden gehouden.
Jeltsin vindt daarentegen dat het omstreden referendum over de vraag, wie het in Rusland voor het zeggen moet hebben, moet worden uitgesteld. Hij bestempelde een ontwerpresolutie, waarmee het parlement zijn volmachten wil afzwakken, als anti-constitutioneel.
Eerder vanmorgen ging Jeltsin in de aanval tegen het Congres. Hij zei dat het in een spoedzitting bijeenkomende Congres moest kiezen tussen „overeenstemming of confrontatie". IJij zei niet hoe die confrontatie eruit zou zien. Jeltsins woordvoerder Kostikov zei in antwoord op de vraag wat de president bedoelde met een confrontatie alleen dat Jeltsin bij het betreden van het Congres de ministers van defensie, veiligheid en binnenlandse zaken de hand had geschud.
„Ik ben voor een sterke presidentiële macht, niet omdat ik de president ben, maar omdat ik ervan overtuigd ben dat het de enige manier is voor Rusland om te herrijzen", zei Jeltsin vandaag tegenover de 848 aanwezige afgevaardigden. „De president is de enige door het volk gekozen leider en het enige symbool van Ruslands eenheid en integriteit".
Direct na Jeltsins rede sprak premier Tsjemomirdin voor het Congres zijn steun aan de president uit, en riep hij op tot grotere onafhankelijkheid voor de regering en controle over de economie. „Vandaag is een sterke presidentiële macht de ware garantie voor hervormingen", zei hij.
„Terzelfder tijd kan de regering niet langer een bleke schaduw van de president zijn". Er moet volgens Tsjemomirdin een sterke en onafhankelijke regering komen die geen speelbal van de politiek mag zijn.
Tsjemomirdin zei dat zijn kabinet bereid is correcties te doen aan haar beleid en een meer realistische en pragmatische koers zal varen. Financiële stabiliteit blijft de hoogste prioriteit, maar de hervormingen zullen pragmatisch zijn en rekening houden met sociale factoren. Hij riep het parlement op de controle over de centrale bank aan de regering over te dragen, daar dit nodig is voor de economische hervormingen.
Chasboelatov
Het Congres van Volksafgevaardigden is, evenals het kleinere dagelijkse parlement van Rusland, de Opperste Sowjet, in een machtsstrijd met de )resident' verwikkeld. Jeltsin zei dat lij gedwongen werd om een referendum te houden, als het Congres zijn voorstellen voor een machtsdeling bleef afwijzen.
Maar de belangrijkste tegenstrever van de president, parlementsvoorzitter Roeslan Chasboelatov, bestempelde Jeltsins compromisvoorstellen tot „onbenullige" ideeën. Chasboelatov stelde in een stormachtige toespraak voor een van Jeltsins hervormingsgezinde vice-premiers, Anatoli Tsjoeljais, uit functie te zetten. Tsjoebais leidt de privatiseringen in de Russische industrie.
Een schreeuwende en druk gebarende Chasboelatov vroeg zich ook af waarom minister van buitenlandse zaken Andrei Kozirev niet was ontslagen door Jeltsin. De pro-westerse politiek van Kozirev wordt door de communisten en nationalisten in het Congres veracht.
Conservatieve volksafgevaardigden hadden gisteren vergeefs geprobeerd een motie aangenomen te krijgen waarmee een begin zou worden gemaakt met een afzettingsprocedure tegen Jeltsin.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's