Officiële rente weer kwart procent omlaag
Koerspeil op aandelenbeurs naar record
AMSTERDAM - De Nederlandsche Bank (DNB) heeft met ingang van vandaag de officiële rente opnieuw met een kwart procent verlaagd. De maatregel was mogelijk dank zij de sterke positie die de gulden inneemt binnen het Europese Monetaire Stelsel (EMS) en sluit aan bij de neerwaartse rentebeweging die zich in binnen- en buitenland aftekent op de geld- en kapitaalmarkt.
Het promessedisconto bedraagt nu 8,25 procent. Dit is het belangrijkste tarief, omdat het de basis vormt voor de vergoeding die bedrijven aan financiële instellingen moeten betalen voor kredieten in rekening-courant ('rood staan'). De voorschotrente, waartegen de commerciële banken een deel van hun middelen betrekken bij de centrale bank, zakte naar 7,75 procent en het wisseldisconto, dat in de praktijk weinig betekenis heeft, ging naar 7,25 procent.
Het is voor de zesde maal sinds afgelopen september dat DNB haar officiële tarieven met 0,25 procent naar beneden bijstelt. Inmiddels zijn zij dus in totaal met 1,5 procent gedaald. De vorige stap vond begin januari plaats. De versoepeling van het monetaire beleid valt mede te danken aan de harde gulden. Tegenover de D-mark bevindt de Nederlandse valuta zich deze week op het tot nu toe hoogste niveau van dit jaar. Op de Amsterdamse wisselmarkt noteert de mark momenteel
Promessedisconto o
anp - bron: De Nederiandsche Bank rond 1,1237 gulden. Daarmee ligt de koers ongeveer 0,25 procent onder de officiële ruilverhouding van 1,1267 gulden die is afgesproken binnen het EMS.
Een nieuwe ronde van renteverlagingen werd vorige week vrijdag ingeluid door de Bundesbank. Donderdag besloot het bestuur van de Duitse centrale bank, in tegenstelling tot de verwachting die bij velen leefde, het disconto en de zogeheten lombard ongewijzigd te laten. Een dag later kondigden de monetaire autoriteiten in Frankfort echter aan dat de intrest op speciale beleningen, een faciliteit op grond waarvan de algemene banken zeer kort krediet kunnen opnemen bij de centrale bank, met 0,25 procent omlaag zou gaan. De markten legden dit uit als een voorbode van een verdere aanpassing van ook het disconto en de lombard. Volgende week donderdag komt de Bundesbankraad opnieuw bijeen. In Nederland werd gisteren het tarief op speciale beleningen teruggebracht van 8,3 tot 8,1 procent.
CBS-index
De Belgische centrale bank heeft vanaf vandaag het disconto eveneens met een kwart procentpunt verlaagd. Ook de Belgische frank bezet een comfortabele positie binnen het Europese wisselkoerssysteem.
De Amsterdamse effectenbeurs reageert zeer gunstig op de ontwikkelingen aan het rentefront. Het gemiddelde koerspeil steeg gisteren voor de vierde achtereenvolgende dag naar recordhoogte. De CBS-koersindex kwam uit op een niet eerder bereikt niveau van 220,3.
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's