Cao Heineken rond inclusief wao-reparatie
FME voor aanvullende verzekering werknemers
ZOETERWOUDE (ANP) - Het drankenconcern Heineken en de vakbonden hebben in de afgelopen nacht in principe overeenstemming bereikt over een nieuwe, eenjarige collectieve arbeidsovereenkomst. Het akkoord voorziet onder meer in een collectief herstel van de kabinetsingrepen in de wao.
De cao geldt voor 3500 van de 5000 werknemers van Heineken. De toekomstige arbeidsongeschiktheidsuitkeringen van Heineken-werknemers worden aangevuld tot 80 procent van het laatst verdiende loon. Voor de regeling wordt gebruik gemaakt van het reeds bestaande invaliditeitspensioen bij het drankenconcern. In het verleden werden de wao-uitkeringen bij Heineken met 20 procent aangevuld tot 90 procent van het laatste inkomen.
Met een verlaging met 10 procent van het invaliditeitspensioen en met een verlaging van de bestaande aanvulling tijdens het tweede wao-jaar kan het wao-gat ruimschoots worden gedicht.
Herhaling
De werkgeversvereniging in de metaal- en elektrotechnische industrie, de FME, raadt haar leden „dringend" aan mee te werken aan de afsluiting van een verzekering voor aanvulling op de toekomstige arbeidsongeschiktheidsuitkeringen van hun werknemers. Dat blijkt uit een notitie die de FME gisteren heeft uitgebracht. De vakbonden noemen dit een „oorterdam is nu eenmaal niet het platteland.
2. Er wordt gesuggereerd dat de omgeving onveilig is, in veièand met de boeken die in de bibliotheek liggen opgeslagen. Wie heeft belangstelling voor theologische boeken heden ten dage! Bij elkaar is de waarde wel een miljoen, maar afzonderlijk niet. Daar komt bij, dat bij een eventuele inbraak (wat in die 65 jaar dat de school er staat nog nooit is gebeurd) men op geld uit is en echt niet op dit soort boeken. En wie zal zeggen dat op het platteland dit soort zaken beter beveiligd is dan in de stad, waar veel meer politie aanwezig is.
3. „Over de bereikbaarheid". Is dit een klacht van de curatoren die eenmaal per jaar naar Rotterdam komen in verband met de vergaderingen, dat zij hun auto niet precies voor de Theologische School kunnen zetten? Of soms voor de docenten/studenten. Het is toch niet zo erg dat ze een stukje moeten lopen? En over de bereikbaarheid van „buiten de stad", dit is toch geen kantoorgebouw met honderden werknemers dat om negen uur begint. Zal het wat later worden, is dat een reden om een andere locatie te zoeken voor ongeveer tien personen? Hoe verheugd waren de predikanten Kersten en Kievit in 1927 toen een eigen gebouw was geopend, ze waren tevreden met het eenvoudige gebouw in Rotterdam. Het waren ook andere predikanten dan nu, niet zo materialistisch. In 1993 gaat men daar anders over denken. En dan wordt er een verkeerde voorstelling van zaken gegeven om door te drukken wat anders niet haalbaar is. Dan heeft men redenen gezocht en natuurlijk gevonden om hier weg te gaan. Het negatieve beeld dat Gereformeerde-Gemeente-leden van de stad hebben, is alleen maar versterkt en aangedikt. Dit zal z'n weerslag hebben op de predikanten om hier te komen preken, laat staan logsverklaring". Werkgevers zouden 1 in het kader van het sociaal beleid van ' hun onderneming moeten peilen of er onder de werknemers belangstelling bestaat voor regelingen die de arbeidsongeschiktheidsuitkeringen aanvullen. Blijkt dat het geval, dan zou de werkgever een bemiddelende rol kunnen spelen tussen een verzekeraar en de werknemers. De kosten van eventuele herverzekering komen voor rekening van de werknemers.
Het „nuanceverschil" met de eerdere opstelling van de FME is volgens een woordvoerder dat de organisatie haar leden nu bij gebleken belangstelling „dringend aanbeveelt" om mee te werken. De FME zal binnenkort voorlichtingsbijeenkomsten • organiseren over de mogelijkheden voor individuele herverzekering. Dat is tegen het zere been van de vakbonden, omdat die nog steeds uitgaan van een vorm van collectiviteit in de aanvullingsregelingen.
De stakingsdreiging wordt door de opstelling van de FME alleen maar groter, aldus Broers.
En zo voorts
De onderhandelingen over een nieuwe cao in het streekvervoer (15.000 werknemers) zijn gisteren vastgelopen. Bonden en de streekvervoerders, verenigd in de VSN-groep, verschillen fors van mening over de reparatie van het wao-gat.
Ook in de vleeswarenindustrie (9000 werknemers) is de reparatie van het wao-gat een belemmering voor het afsluiten van een nieuwe cao. om een beroep aan te nemen (menselijk gesproken)!. F. C. van Renterghem Bergselaan 204b 3037 CL Rotterdam
Deze tekst is geautomatiseerd gemaakt en kan nog fouten bevatten. Digibron werkt
voortdurend aan correctie. Klik voor het origineel door naar de pdf. Voor opmerkingen,
vragen, informatie: contact.
Op Digibron -en alle daarin opgenomen content- is het databankrecht van toepassing.
Gebruiksvoorwaarden. Data protection law applies to Digibron and the content of this
database. Terms of use.
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's
Bekijk de hele uitgave van donderdag 11 maart 1993
Reformatorisch Dagblad | 24 Pagina's